VELIKA USTA I VREĆASTO TELO: Otkriveno je kako je izgledao naš najstariji predak! (FOTO)

Praljudi
Pixabay.com

Živeo je pre 540 miliona godina, pa je malo teže izračunati koji je to čukun-čukun-čukun-...-čukunaskurđel! :)

 

Istina da nije baš lepa slika za porodični album, ali ovo sićušno praistorijsko biće sa vrećastim telom, ogromnim ustima i bez anusa zapravo je naš najstariji poznati predak.

Sakoritus koronarijus (Saccorhytus coronarius) živeo je pre 540 miliona godina i pripada deuterostemama – velikoj grupi životinja u koju spadaju kičmenjaci, ali i morske zvezde, morski ježevi…

Pojednostavljeno rečeno, Sakoritus je početna tačka evolucija koja je vodila do stvaranja najrazličitijih organizama, od morskoj ježa do zeca – rekao je profesor paleobiologije na Univerzitetu u Kembridžu Sajmon Moris.

Ovaj sićušni organizam otkriven je na sedimentnoj steni u Šanksi provinciji u centralnoj Kini. Okruglasto telo, nalik vreći, sa ogromnim ustima, zapravo je dugačko samo jedan milimetar.

Kada pogledate Sakoritusa pod mikroskopom on izgleda kao sićušno zrnce smeđeg pirinča, prilično je nezanimljiv. Ali kad ga stavite pod elektronski mikroskop, detalji postaju apsolutno fenomenalni – izjavio je Moris, a prenosi britanski Gardijan.