VELIKI ČETVRTAK: Danas sredite kuću i obavezno unesite OVO u dom

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa, veselja nema, već samo okupljanja.

tajna vecera
Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave Veliki četvrtak, sećanje na Poslednju ili Tajnu večeru koju je Isus Hrist imao sa svojim apostolima.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog, i toga dana je Gospod ustanovio Svetu tajnu pričešća, zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni grehovi. 

Na liturgijama se vernici pričešćuju hlebom ili naforom – telom Hristovim i vinom koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda.

Završetkom liturgije prestaje se za zvonjenjem, već se klepa, udara u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Posle liturgije je dozvoljeno jesti na ulju i popiti nešto vina.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji. Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa.

Veselja nema, već samo okupljanja. Veliki četvrtak je u Šajkašu bio je vezan za devojačka gatanja.

Koji je moj suđenik neka dođe noćas

Devojke na Veliki četvrtak uveče pod jastuk stave ogledalo, češalj, peškir i pre no što zaspu kažu: “Koji je moj suđenik, neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda”.

Verovalo se da koga te noći devojka od momaka sanja, za njega će se udati. Kod nekih pravoslavnih naroda na ovaj dan se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim.

Jedan od najstarijih običaja za Veliki četvrtak vezan je za prečišćavanje vode. Verovalo se da kupanje na Veliki četvrtak donosi lepotu i zdravlje. Na ovaj dan se deca kupaju, pa čak i odojče kako bi bili zdravi i čisti tokom cele godine. Voda koja se donese sa bunara ili izvora, “čistila” se ubacivanjem srebrnog novčića u nju.

Na Veliki četvrtak kuća se detaljno čisti. Sve mora da bude na svom mestu, obrisano i oribano. Posle Velikog četvrtka, pa sve do iza Vaskrsa – zabranjeno je čišćenje po kući. Dom se ukrašava svežim cvećem.