Veliki poduhvat u toku: Danas se robot sa Zemlje spušta na kometu! (VIDEO)

Programiran je za izvođenje devet eksperimenata, a sadrži i bušilicu uz pomoć koje će uzimati uzorke sa površine komete za analizu.

Stručnjaci Evropske svemirske agencije (ESA) danas treba da spuste zemaljski robot na
kometu u sunčevom sistemu, što je istorijski naučni poduhvat, javile su agencije.

To bi bio vrhunac desetogodišnje misije istraživanja komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko i prvi put da oprema za istraživanje bude spuštena na jednu kometu.

– Dobili smo zeleno svetlo da spustimo robota na kometu – saopštila je jutros ESA iz centra u Darmštatu u Nemačkoj. Laboratorijski robot težak je 100 kilograma i veličine je veš mašine. Biće mu potrebno sedam časova da se u slobodnom padu spusti na jezgro komete, koja se u svojoj najudaljenijoj tački od Sunca udaljena 5,6 astronimskih jedinica ili oko 850 miliona kilometara.

Programiran je za izvođenje devet eksperimenata, a sadrži i bušilicu uz pomoć koje će uzimati uzorke sa površine komete za analizu.

Zbog ogromne udaljenosti komete biće potrebno skoro pola sata da signali sa sonde Rozeta, koja ostaje u njenoj orbiti, stignu do Zemlje.

Čurjumov-Gerasimenko orbitira oko Sunca svakih 6,45 godina i dimenzija je 3,5 sa 4,00 km.

ESA je lansirala misiju Rozeta 2. marta 2004, a letelica je do komete stigla deset godina kasnije, 6. avgusta 2014. i u njenu orbitu ušla 10. septembra.

Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o poreklu i evoluciji nebeskih tela.