“Za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”, na današnji dan pre 57 godine Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. U najužem izboru su, pored našeg književnika, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija.

Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjiem Andrićevom vencu.

GUGL I VIKIPEDIJA GREŠE! Ceo svet slavi ROĐENDAN IVE ANDRIĆA danas, a on je rođen POTPUNO DRUGOG DATUMA

Okupilo se mnogo novinara, kritičara i poštovaoca književnika, a Andrić, skroman kakav je bio, nije mnogo govorio.

– Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje – jednostavno je rekao.

Nakon toga organizovana je konferencija za štampu na kojoj je Andrić govorio, da bi posle otišao u šetnju. Kako se vest širila, Beograđani su ga u povratku zaustavljali i čestitali mu na nagradi koju pre njega nije dobio nijedan čovek sa ovih prostora. Naišla su i deca koja su tražila autogram od književnika.

Pitali su IVU ANDRIĆA da održi GOVOR na dodeli Nobelove nagrade… Ono što je rekao I DANAS SE PREPRIČAVA

Andrić je u Stokholm otišao 5. decembra, u društvu supruge Milice Babić-Andrić. Svečana ceremonija dodele Nobelovih nagrada u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, održana je 10. decembra u raskošnoj dvorani Koncertne palate Švedske akademije.

A šta je na dodeli rekao naš Nobelovac možete saznati OVDE.loading...