Vest da je dobio Nobela IVO ANDRIĆ primio je telefonom i na to odgovorio samo JEDNOM REČENICOM

Švedska kraljevska akademija donela je na današnji dan 1961. godine odluku da srpskom književniku Ivi Andriću dodeli Nobelovu nagradu za književnost, za delo "Na Drini ćuprija", kao i za sveukupan njegov književni rad.

Wikipedia/Stevan Kragujević

“Za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”, na današnji dan pre 57 godine Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. U najužem izboru su, pored našeg književnika, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija.

Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjiem Andrićevom vencu.

GUGL I VIKIPEDIJA GREŠE! Ceo svet slavi ROĐENDAN IVE ANDRIĆA danas, a on je rođen POTPUNO DRUGOG DATUMA

Okupilo se mnogo novinara, kritičara i poštovaoca književnika, a Andrić, skroman kakav je bio, nije mnogo govorio.

– Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje – jednostavno je rekao.

Nakon toga organizovana je konferencija za štampu na kojoj je Andrić govorio, da bi posle otišao u šetnju. Kako se vest širila, Beograđani su ga u povratku zaustavljali i čestitali mu na nagradi koju pre njega nije dobio nijedan čovek sa ovih prostora. Naišla su i deca koja su tražila autogram od književnika.

Pitali su IVU ANDRIĆA da održi GOVOR na dodeli Nobelove nagrade… Ono što je rekao I DANAS SE PREPRIČAVA

Andrić je u Stokholm otišao 5. decembra, u društvu supruge Milice Babić-Andrić. Svečana ceremonija dodele Nobelovih nagrada u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, održana je 10. decembra u raskošnoj dvorani Koncertne palate Švedske akademije.

A šta je na dodeli rekao naš Nobelovac možete saznati OVDE.