U prvo vreme, u Srbiji je vladalo mišljenje da je telegram koji je stigao na današnji dan 1914. šala, još jedna austrougarska provokacija. Ipak, ako je neko u vladi ovo mislio, među njima nije bio i tadašnji premijer Srbije Nikola Pašić.

Posle ultimatuma koji nijedna onovremena država nije mogla da prihvati, a da pritom ne izgubi svoju nezavisnost, i krajnje popustljivog odgovora Srbije koji je među saveznicima dočekan sa odobravanjem i kao dokaz krajnje diplomatske veštine, 28. jula 1914. godine u običnom telegramu, poštom, Austrougarska monarhija objavila je rat Srbiji.

I sam način kojim je svet gurnut u najveće razaranje koje je do tada video bio je presedan. Nikada ranije u istoriji ratovanja jedna zemlja nije objavila rat drugoj poštom, u običnom telegramu koji su svi mogli da pročitaju.

Više o sadržaju telegrama i o dve rečenice kojima je počeo Veliki rat možete saznati KLIKOM OVDE!

Prvi svetski rat telegram
Reprint Arhiv Srbije

Danas znamo da je telegram stigao 28. jula 1914. godine i da ga je primio pisar Momčilo Đurašković. U prvo vreme u Srbiji vladalo mišljenje da je reč o šali, još jednoj austrougarskoj provokaciji.

Ipak, ako je neko u vladi ovo mislio, među njima nije bio i tadašnji premijer Srbije Nikola Pašić.

Kralj, vlada, sve važnije političke i javne ličnosti već tada nisu bili u Beogradu već u Nišu, gradu koji će postati ratna prestonica Srbije. Tako se i dogodilo je da tog 28. jula 1914. godine Nikola Pašić telegram o objavi rata primio u niškom hotelu “Evropa”, dok je ručao.

Kako je bilo između 12 i 13 časova, sala je bila puna građanstva koje je, uprkos neizvesnosti koja je tih dana vladala, u restoran svratilo na ručak. U trenutku kada je poštar prilazio Pašiću svi su zadržali dah.

U sećanjima poštara koji je Pašiću uručio ratnu objavu ostala je zabeležena i njegova reakcija, kao i prve reči.

– Austrougarska nam je objavila rat. Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći – rekao je tada Pašić.

Nakon ovoga sazvana je hitna sednica vlade, na kojoj je razmatran plan odbrane. Srbija je, zapravo, u tom trenutku imala potpisane samo savezničke ugovore iz balkanskih ratova i de fakto je bila sama. Ipak, to se uskoro promenilo!

Austrougari su još iste večeri bombardovali Beograd, a stvari su se nakon toga odvijale munjevitom brzinom – Rusija je 28. jula naredila mobilizaciju, a na ovo je reagovala Nemačka koja je 1. avgusta objavila rat Rusiji. Dva dana kasnije, u rat je ušla i Francuska, a zatim i Britanija.loading...