Videli ste mnogo fotografija ovog svetskog čuda, ali da li znate GDE SE ZAVRŠAVA KINESKI ZID i zašto BAŠ TU? (FOTO)

Kineski zid
Wikipedia/M M

Iako izgleda kao beskrajna zmija koja se pruža kroz nepregledne predele planina, šuma i dolina, istina je da sve što ima početak ima i kraj... čak i Kineski zid!

 

I danas, vekovima nakon završetka radova Kineski zid je najveća građevina na svetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8.851 kilometara. Visok je od 10 do 16 metara, a širok 8 metara, pa predstavlja najduži zid na svetu i najveći odbrambeni objekat u istoriji čovečanstva.

Istorija kaže da je više Kineski zid nastao zapravo od više manjih zidova koji su počeli da se grade još u 5. veku pre nove ere. Ipak, ozbiljna gradnja i početak gradnje velikog Kineskog zida vezuje se za razdoblje od 220. do 206. godine pre nove ere i Ćin Ši Huanga, koji je započeo njegovu izgradnju da bi zaštitio svoju zemlju od upada varvarskih plemena – nomada.

Građen je od zemlje, kamena i cigle, a njegova gradnja trajala je s prekidima u izgradnji, i rušenjima, sve do XVII veka.

Danas je Kineski zid najveća turistička atrakcija Kine. Turisti iz celog sveta rangiraju Kineski zid na sam vrh najinteresantnijih turističkih destinacija. Dana 7. jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda.

I, dok svet svakodnevno preplavljuju stotine fotogafija napravljenih sa zidina ove fascinantne građevine, malo je onih koji znaju gde je tačno stavljena “poslednja cigla” Kineskog zida.

Evo odgovora na to pitanje:

 

Foto: Wikipedia/fuzheado

Veliki Kineski zid nestaje u vodama Bohajskog mora, dela Žutog mora na krajnjem istoku Kine. Zanimljivo je i to da je to jedino mesto gde se ovaj objekat susreće sa morem, a sama tačka spoja zida i mora ima nadimak “Glava starog zmaja”. Zvanično mesto se zove Šanhaijski prolaz.

 

Foto: Wikipedia/Regina800809

Razlog zbog kog se zid završava baš tu prilično je jednostavan – glavna funkcija zida bila je odbrana. Na ovom mestu prestajala je potreba za takvom vrstom zaštite jer je more činilo dovoljnu prirodnu prepreku eventualnim osvajačima.loading...