VIDEO: Pogledajte kako izgleda eksplozija svemirske rakete

Komercijalna svemirska kapsula koja je krenula ka Međunarodnoj svemirskoj stanici eksplodirala je danas neposrednjo posle poletanja, videlo se u direktnom televizijskom prenosu Američke svemirske agencije NASA.

Eksplodirala je raketa Antares privatne američke kompanije Orbital Sajensis (Orbital Sciences) koja nosi kapsulu Signus (Cygnus) bez ljudske posade ka toj laboratoriji u orbiti.

Eksplozija se dogodila šest sekundi od lansiranja na svemirskoj bazi Valops, na obali američke države Virdžinije.

Kapsula Signus trebalo je da dopremi 2,2 tone hrane i opreme za naučne ekspreminete do Međunarodne svemirske stanice, gde se nalazi šest astronauta.

Kompanija je saopštila da se veruje da niko nije povređen.

Ovo je četvrta kapsula Signus koja je upućena ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, prva je poletela pre nešto više od godinu dana.

Američka svemirska agencija NASA počela je da koristi usluge privatnih kompanija za održavanje i snabdevanje svemirske laboratorije u orbiti pošto su povučeni spejs šatlovi, a za četiri godine bi “privatnici” mogli da odvoze i astronaute.

NASA plaća kompanijama Orbital Sajensis iz Virdžinije i Spejsiks (SpaceX) iz Kalifornije da oprema svemirsku stanicu u periodu posle šatla. Ovo je prvi put da se dogodila nesreća.