VIŠE OD SIMBOLA! Podsetite se kako su Beograđani dobili i izgubili “stari” AVALSKI TORANJ

Toranj na Avali
Youtube screenshot

Naizgled "mršav", na samo "tri noge", toranj na Avali je odolevao naletima košave "šetajući" u prečniku i do jednog metra. I tako decenijama...sve do 29. aprila 1999. godine.

 

Svi oni koji su ikada autoputem iz pravca Niša dolazili ka srpskoj prestonici znaju taj osećaj kada sa leve strane ugledaju veliku elegantnu kulu koja se uzdiže na planini… Avalski toranj – siguran znak da se nalazite nadomak Beograda!

Ovaj simbol Beograda idejno je zamišljen davne 1959. godine. Građen je od 1961. do 1964, a pušten u rad 1965. godine. Bio je visok 202,87 metara i predstavljao je jedan od najlepših TV predajnika u Evropi.

Remek-delo arhitekture, jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, ubrzo je postao jedan od najvoljenijih objekata u srpskoj prestonici, rado posećivan i omiljen kao mesto za izlete.

Naizgled „mršav”, na „samo” tri noge, toranj je odolevao naletima košave „šetajući” u prečniku i do jednog metra. I tako sve do 29. aprila 1999. godine.

Tog pretposlednjeg dana aprila Avalski toranj je pogođen i srušen tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Neki podaci govore da je pre 11. septembra i rušenja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, upravo ovaj simbol Beograda bio najviši srušeni objekat na svetu.

Nakon bombardovanja, Beograđani su se bacili na posao! Obnovljeni toranj trebalo je svečano da bude otvoren na 10. godišnjicu rušenja prvobitnog Avalskog tornja tj. 29. aprila 2009. godine. Zbog vremenskih prilika i finansija, radovi su trajali duže, tako da je novi toranj na Avali završen 23. oktobra 2009. a svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine.

Ipak, mnogi Beograđani se i danas sećaju onog starog “tronožnog lepotana” i sa nostalgijom govore kako je samo prvi bio “pravi” Avalski toranj. Svakog Beograđanina za njega su vezivale bezbrojne uspomene – na izlete, ekskurzije, proslave, prve romantične sumrake i ljubavi… a uspomene je nemoguće obnoviti.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!