Vladetu Jerotića jednom su pitali KAKO POSTATI BOLJA OSOBA… Njegov “METOD 4 KORAKA” ćete pamtiti zauvek

Vladeta Jerotić verovao je u Gandijeve reči: Budi promena koju želiš da vidiš u svetu. Verovao je da čovek može da se promeni, da može da postane bolji. A do toga stiže samo "neprestano upoznavajući sebe", prepoznajući dobro i suočavajući se sa lošim u sebi.

Beta

Vladeta Jerotić je istaknuti nagrađivani srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, teolog, svestrani erudita i akademik SANU. U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”.

Svoja razmišljanja o čoveku, religiji, životu, ali i iz stručne oblasti objavio je u preko 30 knjiga. Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladetu Jerotića jednom su pitali kako ima tako SJAJNU MEMORIJU… Njegov “recept za sećanje” PAMTIĆEMO VEČNO

Javnost će ga najviše pamtiti po njegovim mislima o hrišćanstvu, ateistima, Bogu i kajanju, ali i porukama i poukama o tome kako da budemo bolji ljudi.

– Jedina uspešna revolucija je ona koja se odigrava u čoveku samom. Čovek bi morao da shvati da nije samo „dat”, pa je zato i determinisan, znači neslobodan i nemoćan (ali onda i neodgovoran), već je i „zadat” (uvek sa pitanjem: a od koga sam zadat?). Zadat nekim zadatkom! Kojim zadatkom? Da neprestano rastemo i tako pokušamo da ostvarimo, ili da se bar približimo: natčoveku, rekao bi Niče, a hrišćani kažu, Bogočoveku – piše Jerotić u tekstu “Da li čovek može da se menja“.

VLADETA JEROTIĆ: Roditelji, ako je vaše dete neurotično, ovo su 3 glavna uzroka

U jednom svom predavanju on je dao i konkretne korake kojima svaki čovek može da postane bolja osoba.

– Nezrele ličnosti su često nametljive, sklone kritikovanju drugih ljudi, stalno su nezadovoljne i uvek lako povredljive, ljubomorne su i zavidljive. Svi ljudi, doduše, nose duboko u sebi ljubomoru i zavidljivost, pitanje je koliko im vremena treba da ih prepoznaju. Prvi korak je, dakle, prepoznati da smo ljubomorni i zavidljivi. Drugi korak je moći prihvatiti dobronamernu kritiku. Treći, boriti se protiv ovih mana, što je najteže. Četvrti – istrajati – smatrao je stari profesor.