VOLE GA I SRBI! Današnji PRAZNIK slave milioni širom sveta, a zapravo je reč o JEDNOJ OD NAJVEĆIH ZABLUDA u istoriji

Dan Svetog Patrika se odavno slavi širom sveta iako je navodno to "samo" irski svetac. Mnogima je ovaj praznik odličan izgovor da popiju koju kriglu piva više, ali ko je zapravo bio Patrik i čime je zaslužio ovu "međunarodnu slavu" mnogo manje je poznato.

Sveti Patrik
Pixabay.com

Danas u Irskoj gotovo da nema guštera, zmija, gmizavaca, čak ni slepih miševa. Pokušaji da se ova država nastani tim životinjama više puta su propali, a većina Iraca će vam reći da im zbog toga i nije naročito žao.

Prema legendi, upravo ovo je bilo jedno od čuda koje je izveo Sveti Patrik! Ali to je zapravo tek kraj priče…

Dan Svetog Patrika se odavno slavi širom sveta iako je navodno to “samo” irski svetac. Mnogima je ovaj praznik odličan izgovor da popiju koju kriglu piva više, ali ko je zapravo bio Patrik i čime je zaslužio ovu “međunarodnu slavu” mnogo manje je poznato.

Predstavljamo vam najveće zablude o ovom danu, a vi sami odlučite da li ćete ga večeras proslaviti i obući tradicionalnu zelenu boju.

Sveti Patrik je bio Irac

Sveti Patrik
Wikipedia

O životu Svetog Patrika pouzdano se ne zna mnogo. Za početak, verovatno uopšte nije bio Irac! Iako je danas zaštitnik ove države, verovatnije je da je Patrik rođen na području današnje Engleske, Škotske ili Velsa oko 390. godine.

Od istorijskih izvora, o njemu su sačuvana dva pisma koja je lično napisao i koja su jedini sigurni izvor o njemu. U jednom od tih pisama on ukratko opisuje svoj život i sudbinu.

Rođen je u rimskoj Britaniji. Bio je sin đakona i unuk sveštenika. Sa 16 godina je zarobljen i odveden kao rob u Irsku, zemlju koja u to vreme još uvek nije bila pokrštena. Nakon šest godina uspeo je da pobegne i vrati se kući u Englesku.

Izgleda da je Patrik nakon toga provodio lagodan život ne mareći mnogo za nauku i veru sve do trenutka kada je “osetio poziv” i pristao da se kao misionar vrati u Irsku.

Sveti Patrik je doneo hrišćanstvo u Irsku

Irska
pixabay

Pre nego što je Patrik počeo da širi veru u Irskoj, negde 431. godine, papa Celestin je navodno poslao episkopa Paladiusa kao izaslanika svim Ircima koji veruju u Hrista, što će reći da je i pre Patrikovog dolaska u Irskoj bilo hrišćana. Jedna teorija, doduše, tvrdi da je Patrik bio svojevrsna “legura” dva čoveka – Paladijusa i đakonovog sina koji je prvi put posetio Irsku u svojstvu roba.

Ono što je izvesno je da su nakon Patrikovog vremena hrišćani u irskoj postali dominantni. Patrik se u svojim propovedima Jevanđelja, najpre obraćao kraljevoj sviti, a njihovo prihvatanje hrišćanstva sledio je ostali irski narod. Irsko ostrvo je, zahvaljujući njemu, jedno od retkih zemalja gde je hrišćanstvo prihvaćeno bez prolivanja krvi.

Sveti Patrik je proterao zmije iz Irske

Zmija
sxc.hu

O Patrikovoj ličnosti i životu ispredane su bezbrojne priče i legende. Po jednoj od njih proterao je sve zmije i ostale otrovne životinje iz Irske. Ipak, za činjenicu da u ovoj zemlji ni danas nema ovih životinja, naučnici nude i mnogo “svetovnije” objašnjenje.

Naime, veća je verovatnoća da se situacija sa “nedostatkom” zmija u Irskoj proteže kroz celu istoriju. Voda je, okruživala Irsku kroz ceo glacijalni period, i time su zmije bile sprečene da dogmižu dotle. Pored toga, Irska je u to doba bila prekrivena ledom i previše hladna za hladnokrvne reptile.

Mnogo je verovatnije da su zmije samo alegorija za paganska verovanja koja je Sveti Patrik prognao.

Zeleno je boja Svetog Patrika

Druga popularna legenda o Svetom Patriku i Irskoj vezuje ovog svetitelja za detelinu kojom je, prema legendi, on Ircima prikazao Sveto trojstvo (irska detelina zato uvek ima tri, a ne četiri lista). I tako su detelina, a i njena zelena boja postale simbol Irske.

Međutim, vitezovi reda Svetog Patrika prvobitno nisu nosili odoru u toj, već u plavoj boji. Veruje se da je zamena boja izvršena u 18. veku, kada su borci za nezavisnost Irske izabrali baš tu boju kako bi iskazali svoja uverenja.

Sveti Patrik je “ekskluzivni” zaštitnik Irske

Praznik Svetog Patrika, slavi se 17. marta na dan kada je on, prema predanju, preminuo 461. godine, kod irskog grada Douna. To je irski nacionalni praznik, a poslednjih decenija dobio je i međunarodni karakter i, ako izuzmemo Svetog Valentina i Dan zaljubljenih, danas predstavlja najpoznatiji praznik jednog katoličkog sveca.

Sveti Patrik je, osim Irske, zaštitnik i Nigerije.