Vrangelova senka nad Balkanom: Evo GDE JE SAHRANJEN SLAVNI RUSKI GENERAL (VIDEO+FOTO)

Ako ste gledali osmu epizodu serije "Senke nad Balkanom" onda ste videli i ekranizovani trenutak smrti Petra Vrangela, generala i vođe "Belih Rusa" nakon Oktobarske revolucije. Mi vam otkrivamo gde počiva neustrašivi "Crni baron".

Vrangel
Dnevno.rs/Kolaž

Petar Nikolajevič Vrangel je bio baron, general, aktivni učesnik i vođa antiboljševičkog pokreta u Ruskom građanskom ratu posle Oktobarske revolucije 1917. godine. Bio je poznat pod nadimkom “Crni baron”, jer je najčešće nosio crnu kozačku uniformu.

Nakon niza poraza ostataka carske vojske u rodnoj Rusiji Vrangel je napustio domovinu i nastanio se u novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gde je postao vođa svih ruskih izbeglica. Štab generala Vrangela nalazio se u Sremskim Karlovcima, gde se nalazio i Sveti Sinod Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Godine 1927. Vrangel se seli u Brisel gde radi kao rudarski inženjer i piše memoare koji su objavljeni naredne godine u Berlinu.

Više o životu ovog slavnog Rusa možete saznati KLIKOM OVDE!

baron Vrangel
Dnevno.rs/Kolaž

Posle kratkog i iznenadnog bolovanja od tuberkuloze, general-potpukovnik baron Vrangel je preminuo 25. aprila 1928. u Briselu. Bilo mu je 49 godina.

Zbog brzine smrti i činjenice da ranije nije bilo znakova bolesti porodica slavnog Crnog barona izrazila je uverenje da je Vrangel otrovan i da je to učinio brat njegovog sluge za koga se sumnjalo da je sovjetski agent. Za sličan scenario odlučili su se i tvorci serije “Senke nad Balkanom”.

U seriji je naglašena još jedna istorijska istina – general Vrangel je tražio da počiva u pravoslavnoj zemlji! U skladu sa tim željama najpre je sahranjen u Briselu, ali je kasnije prenet u Srbiju i ponovo sahranjen u Beogradu, u ruskoj crkvi Svete Trojice na Tašmajdanu, pored crkve Svetog Marka.

TAJNA RUSKE CRKVE NA TAŠMAJDANU: Šta je ZAISTA položeno u temelje hrama prikazanog u “SENKAMA NAD BALKANOM”?

Sahranjen je u ulazu u crkvu, a njegov grob u mermeru i danas se nalazi u ovom hramu.