TAJNA VUKA KARADŽIĆA: Pobednik je izazvao skandal u Beogradu, ali OVAJ SPOMENIK imao je JOŠ GORU SUDBINU

Vukov spomenik
commons.wikimedia.org/Dungodung

Spomenik Vuku Karadžiću delo je vajara Đorđa Jovanovića. Napravljen je 1932. godine, a mesto njegove stalne postavke lako je moglo da bude na sasvim drugom kraju grada.

 

Ugao Ruzveltove ulice i Bulevara kralja Aleksandra jedna je od najfrekventnijih tačaka u Beogradu. Svakoga minuta na stotine vozila prođe ovom raskrsnicom, a broj putnika na nekom od stajališta gradskog prevoza ili podzemne železnice teško je sa sigurnošću utvrditi.

Široki plato od mermera na rubu prostranog i lepo uređenog parka, svakodnevno privlači veliki broj Beograđana i njihova je omiljena lokacija za sastanke, susrete, pa čak i trgovinu. Nekada je u blizini platoa postojala vrlo posećena neformalna berza rada.

Da je samo jedan detalj u njegovoj istoriji bio drugačiji, ovo mesto bi ostalo bez reputacije koju danas ima.

  

U delu Beogradski spomenarnik, književnica Neda Kovačević otkriva da je želja vajara ali i Srpske književne zadruge bila da se spomenik reformatoru srpskog jezika i pisma postavi u Univerzitetskom parku. Tamo bi veličanstvena statua zauzela mesto među spomenicima napravljenim u čast drugih velikana srpske nauke i istorije, Dositeju Obradoviću i Josifu Pančiću.

Tadašnja vlast se odlučno usprotivila ovom predlogu, jer je za realizaciju poduhvata bilo neophodno srušiti velelpnu ogradu ili jednu od kapija predivnog parka u centru Beograda. 

Otkrivanje spomenika je odloženo, a delo vajara Đorđa Jovanovića je pune četiri godine ostalo u dvorištu Zadruge.

Već 1937. navršavalo se 150 godina od rođenja srpskog velikana, pa je pitanje postavljanja spomenika ponovo postalo aktuelno. Tada su autor i Zadruga predložili da bi idealno mesto bio park u blizini Studentskog doma “Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević”

Gradske vlasti su delimično prihvatile ovo rešenje, odnosno odlučile da se spomenik postavi na samom obodu parka i mestu račvanja Bulevara i Ruzveltove ulice. Predlog je ponovo naišao na negodovanje autora i Zadruge, ali se datum jubileja bližio pa su na kraju ipak dali pristanak za njegovo otkrivanje.

Dana 7. novembra 1937. godine, na ovom mestu je otkriven spomenik Vuku Karadžiću. Ipak, svečanost je protekla u odsustvu autora koji je revoltiran odlukom vlasti odlučio da ostane kod kuće.

#vukovspomenik #hdr #belgrade #elektrotehnickifakultet

A post shared by Marko Ilic (@93fukruofficial) on

Danas se po ovom spomeniku zove čitavo jedno naselje na teritoriji opštine Zvezdara. Prostire se od Ulice Dimitrija Tucovića i naselja Bulbulder na severoistoku, Tršćanskom ulicom na istoku, Bulevarom kralja Aleksandra na jugozapadu i Ruzveltovom ulicom na severozapadu. Takođe, naselju Vukov spomenik, pripada i prostor na kome se nalazi pet fakulteta tehničkih nauka, Univerzitetska biblioteka i Arhiv Srbije.

Da je odluka vlasti bila drugačija, pitanje je da li bi i po čemu bi ovaj deo Beograda bio prepoznatljiv i upečatljiv.loading...