Za dva velika uma, Isaka Njutna i Alberta Ajnštajna, kruže dve velike zablude koje su planetarno prihvaćene, a istina je zapravo sasvim drugačija!

 

Isak Njutn baš nikada nije spomenuo nikakvu jabuku, o kojoj priča ceo svet, uz tvrdnje da je smislio svoj zakon pošto mu je ona pala na glavu. Ceo mit sa jabukom ustvari je smislio Džon Konduit nekih 60 godina kasnije, koji takođe nije tvrdio da je Njutna udarila jabuka u glavu, već da je on samo posmatrao kako ona pada, i u tom trenutku mu je sinula ideja o velikom zakonu.

Da Ajnštajn nije imao pojma matematiku poteklo je od rubrike “Verovali ili ne” još davne 1935. godine. Ljudi su toliko to uzeli zdravo za gotovo, da je počelo da vlada globalno mišljenje da Ajnštajn nije pojma imao sa matematikom, kao i da ju je mrzeo. Istina je takva da je Ajnštajn bio fantastičan matematičar. Sa 12 godina je bio bolji nego što ćete vi ili bilo ko koga znate ikada biti. Toliko je dobro znao aritmetiku da je smatrao da ga škola usporava. Čak je i držao predavanja kao tinejdžer.loading...