O ishodu Kosovskog boja i danas, vekovima nakon, “lome se koplja”. Ironično, dok su upravo iz naše istoriografije potekle priče o porazu, danas je više istoričara koji zastupaju stav da je ishod bio, ako ne srpska pobeda, onda bar nerešen.

Možda najjači argument u prilog tvrdnji da je na Kosovu polju trijumfovala vojska kneza Lazara iznose savremenici tog doba. Naime, svi do sada poznati izvori iz godine Kosovskog boja ili otvoreno slave hrišćansku pobedu ili su neodređeni. O turskoj pobedi ne govori niko!

NOĆ KADA JE IZGOREO NOTR DAM: Snimci iz centra Pariza KAO IZ PAKLA, ali vatrogasci kažu da postoji i DOBRA VEST (FOTO+VIDEO)

Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić je i nekoliko nedelja posle boja javljao prijateljima o pobedi hrišćana i primao čestitke. Ni u dobro obaveštenim Mlecima do kraja jula još se nije znao pravi obračun borbe.

Sačuvana je i jedna beleška, koja govori, da su vest o turskom porazu dobili i u dalekom Parizu! 

Naime, onovremeni trgovci vest o hrišćanskoj pobedi proneli su širom Evrope, pa i do Francuske. Po njihovim kazivanjima, na pariskoj katedrali Notr Dam tom prilikom zvonila su zvona u čast srpske pobede nad moćnijim osvajačima.

Više o zabludama kada je u pitanju ishod Kosovske bitke možete pročitati ovde:

ISTINA O KOSOVSKOM BOJU: Sve što smo učili o ovom sukobu NAJVEĆA JE LAŽ U SRPSKOJ ISTORIJI?