Za njih Hipokratova zakletva nije značila ništa: Ovo su bili NAJMONSTRUOZNIJI NACISTIČKI LEKARI

Eugen Fišer
Wikipedia/German Federal Archives

Verovatno najpoznatiji lekar-monstrum koji je svojim eksperimentima nad ljudima dao jednu potpuno novu dimenziju užasa tokom Drugog svetskog rata bio je Jozef Mengele. Ipak, on nije bio jedini! Bilo je još nacističkih lekara za koje Hipokratova zakletva nije značila ništa i koji su bili odgovorni za smrt stotine hiljada ljudi.

 

Eksperimenti koje su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu bili su izrazito brutalni i često su se obavljali na deci. Verovatno najpoznatiji lekar-monstrum bio je Jozef Mengele. Ipak, on nije bio jedini iako su imena drugih uglavnom zaboravljena.

Fridrih Vegener

Vegener je bio visoko rangiran lekar među nacistima, iako je danas poznatiji po retkoj bolesti koja dobila ime po njeme – Vegenerova granulomatoza. Vegener je bio zadužen za jevrejska geta u Poljskoj, gde je po logorima obavljao razne medicinske eksperimente.

Ernst-Robert Gravic

Za vreme Drugog svetskog rata pokušao je da iskoreni ‘perverzan svet homoseksualnosti’. Eksperimenti koje je obavljao bili su izuzetno bolni.

Albert Vidman

Nemački hemičar, a ujedno i visoki oficir SS-a, radio je na programu eutanazije ‘Action T4’. Bio je stručnjak za eutanaziju dece, trovanje i ubijanje dece injekcijama.

Eugen Fišer

 

Ideja kojom su se nacisti vodili,delo je ovog čoveka. On je tvorac teorije nadmoćnosti arijevske rase, po kojoj određene etničke, verske, rasne i seksualne grupe ne bi uopšte trebalo da postoje.

Emil Kašub

Emil je sprovodio eksperimente nad zdravim zatvorenicima ubrizgavajući im otrovne materije. Reakcije na njihovoj koži, rane koje krvare i druge povrede je fotografisao za potrebe svojih eksperimenata. Većina njegovih pacijenata zbog njih je i umrla.

Ervin Ding Šuler

Hirurg koji je došao do titule majora u ozloglašenim SS logorima,ostao je zapamćen po svojim brutalnim eksperimentima u koncentracionom logoru Buhenvald. Od 1939. do 1945. obavljao je eksperimente nad zatvorenicima, a to je uključivalo ubrizgavanje različitih virusa i izazivanja groznice, tifusa i kolere.

Herta Oberhauzer

 

Među lekarima monstrumima bilo je i žena. Jedna od njih je bila i Herta, u to vreme posebno ozloglašena. Ono po čemu se isticala jesu eksperimenti nad ženama, u najvećem broju slučajeva Poljakinjama, ali i ubijanje dece injekcijama nakon čega su im vađena pluća i drugi vitalni organi.

Karl Brant

Brant se pridružio Hitlerovoj stranci 1932. godine i brzo je postao visoko pozicioniran u SS-u. Bio je zadužen za sprovođenje programa eutanazije. Za taj i druge ratne zločine osuđen je 1948. godine.

Karl Klauberg

Kao i svi drugi na ovoj listi, Karl je bio zadužen za medicinske testove, ali njegova specijalnost bila je sterilizacija, koju je obavljao nad zatvorenicima logora Aušvic.

Hans Epinger

Tokom Drugog svetskog rata Epinger je dobio reputaciju ozloglašenog zahvaljujući testovima koje je obavljao nad logorašima u logoru Dahau. Davao im je da piju isključivo morsku vodu, što je izazivalo ekstremnu dehidraciju, a preživeli su ispričali da su logoraši lizali pod u pokušaju da unesu malo vode u organizam.