Zaboravljena priča velikog srpskog halfa: Evo šta je bilo SA GUSAROM posle Montevidea

Momčilo Đokić Gusar
Reprezentacija.rs/Promo/Kolaž

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto. Zahvaljujući filmu Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. Ipak, sudbina tadašnjeg prvotimca Momčila Đokića Gusara podjednako je zanimljiva iako mnogo manje poznata.

 

Momčilo Đokić sa nadimkom Gusar bio je prilično poznat beogradski fudbaler i pre puta u Montevideo. Prvotimac Jugoslavije i postao 1928. godine i za ovaj tim je odigrao ukupno 272 utakmice, najčešće na poziciji levog halfa.

Gusar je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 13 utakmica. Debitovao je 13. aprila 1930. u meču protiv Bugarske (6-1) u Beogradu (sećate se toga iz filma?) i nakon toga je bio učesnik Svetskog prvenstva 1930. godine u Urugvaju. Igrao je u sve tri utakmice Jugoslavije.

A šta je bilo posle?

Sudbine ostalih fudbalera iz tima koji je u Montevideu postigao istorijski uspeh možete pročitati ovde.

O životu Momčila Đokića Gusara po povratku iz Montevidea ne zna se mnogo. Od dresa reprezentacije Gusar se oprostio 13. decembra 1936. u Parizu, a aprila 1940. godine i definitivno je prestao da igra fudbal i posvetio se državnoj službi.

Pored sportske karijere, Gusar je 1928. godine završio Trgovačku akademiju u Beogradu. Radio je u Beogradu, Boru, Zaječaru, Negotinu, Nišu i Vršcu.

Kako nije u potpunosti mogao da se odvoji od fudbala, radio je i kao trener u Radničkom iz Niša, Boru i klubu Timok iz Zaječara.

Penzionisan je kao šef računovodstva gradilišta Hidroelektrane Đerdap. Umro 1983. u Beloj Crkvi u 72. godini života.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!