Zaboravljeni datumi: Evo zašto bi 16. i 18. april trebalo da budu PRAZNIK SVAKOG BEOGRAĐANINA

Predaja ključeva
Wikipedia

Srpska prestonica ovih dana će biti naročito sređena - već danima se sprema da gostima, ali i onima koji godinama žive u njoj pokaže svoje najlepše lice. Kako i ne bi kada, počev od danas, pa u naredna tri dana, Beograd slavi ne jedan, nego čak dva velika istorijska jubileja!

 

Manifestacija “Dani Beograda” traje svake godine od 16. do 19. aprila i ove, 2016. održava se po 15. put. Iako to većina savremenih Beograđana ne zna, ova tri dana zapravo su bila od presudnog istorijskog značaja u izgradnji prestonice kakvu danas poznajemo.

Naime, 16. april 878. godine prvi put se pominje slovensko ime grada Beograd. To je učinio papa Jovan osmi u jednom svom pismu koje se danas smatra najstarijim pisanim tragom sa imenom našeg glavnog grada.

U mnogo novijoj istoriji,  19. aprila 1867. godine, Ali Riza-paša uručio je ključeve Beograda i drugih važnih gradova Srbije knezu Mihailu Obrenoviću. Istorijski zapisi svedoče da se to dogodilo na Kalemegdanu, a tačno mesto ovog događaja danas je obeleženo spomenikom.

 

Mesto predaje ključeva 1867. godine, Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Iako o prvom pomenu imena Beograda ne znamo mnogo, o predaji ključeva sačuvani su brojni zapisi i sećanja koja svedoče o tome kako je ovaj veliki dan za Beograd, ali i za Srbiju i njenu slobodu, izgledao:

Sredinom marta 1867. knezu Mihajlu je u Carigradu turski sultan predao ferman o predaji gradova Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova. Ovaj dokument je svečano predstavljen na Kalemegdanu 19. aprila. Toj počasti su prisustvovali srpski velikodostojnici, predstavnici zemalja velikih sila, predstavnici i srpske i turske vojske, kao i celokupnog građanstva Beograda.

 

Zapis na spomeniku, Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Pošto je pročitan ferman, Knez Mihajlo je otišao u grad, gde mu je zapovednik beogradske tvrđave Ali Riza-paša simbolično predao ključeve grada. Na beogradskoj tvrđavi se pored turske, vijorila i srpska zastava, a srpska straža je zamenila tursku.

Poslednji odred turske vojske napustio je Beograd 24. aprila 1867. godine, a dan kasnije grad je napustio i poslednji turski komandant beogradske tvrđave Ali Riza-paša.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!