Jugonostalgičari ga rado pamte. Lice nasmejanog rumenog brkajlije koji nazdravlja svim pivopijama naširoko je poznato, ali ono što manje ljudi zna je činjenica da deka sa "Jagodinskog piva" nije izmišljen lik i delo mašte nekog ilustratora već da je zaista postojao, imao svoje ime i prezime i neverovatnu životnu priču.

 

Brka sa nalepnica “Jagodinskog piva” zaista je postojao i zvao se Milosav Mitrović iako je bio mnogo poznatiji pod nadimkom Losa. 

Rođen je 1892. i živeo je u selu Dragovo u srcu Šumadije. Borio se u Prvom svetskom ratu kada je bio teško ranjen zbog čega su mu amputirane obe noge, ali to nije uništilo njegovu volju za životom. 

MRAČNA STRANA SRPSKE POBEDE U VELIKOM RATU: Priča koju nećete naći u udžbenicima istorije, a zbog koje će vas biti SRAMOTA

Naprotiv! Hroničar Dragova, sela rekovačke opštine, Miroslav Ž. Simić, u izjavi za Blic od pre nekoliko godina ispričao je da je čiča Losa bio jedna od najomiljenijih ličnosti u selu. Imao je čeze i konje i često je išao u Jagodinu kako bi popio pivo u čuvenoj “Šarenoj kafani”.

Tamo je i upoznao neke radnike pivare koji su radili u komercijali. Oni su ga i pitali da li bi mogli da ga fotografišu. Losa je pristao i u zakazano vreme se pojavio u kafani, doteran i sređen, i tako je nastala fotografija koja će se uskoro naći na svim flašama “Jagodinskog piva” od Vardara do Triglava. 

 

Foto: Facebook/Istorija Srba

Ipak, prošlo je još neko vreme pre nego što je Milosav Mitrović saznao da je postao poznat. U selu su svi znali da su ga slikali, ali ne i zašto. Tek kada je u prodavnici ugledao nalepnicu sa svojim likom mnogo se obradovao. Pričao je da će na taj način živeti večno.

Nakon toga, Losa je imao besplatno pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu gde se točilo i prodavalo “Jagodinsko”. Pivopija, kakav je bio do kraja života, i te kako je znao to da ceni.

SRPSKI SELJAK KOJI JE POSTAO HEROJ: Ko je zapravo bio čovek sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata?

 

Foto: Facebook/Jagodinsko pivo

U Dragovu još uvek žive Losini potomci. Oni i dalje čuvaju uspomenu da svog slavnog potomka. Kažu, iako invalid, nikada nije prestao da se bavi poljoprivredom. Puzao je i tako obrađivao zemlju, a kasnije je dobio i proteze. 

Govorio je da je gubitak nogu zapravo njegovo odlikovanje i borbu “bolje nego spomenik”. Poslednjih godina života bavio se pčelarstvom i imao nekoliko košnica koje je sam održavao. 

Umro je 1961. a njegov lik – “Jagodinski čiča” početkom 21. veka zaštićen je u međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi

I tako, baš kao što je Milosav i želeo, i dalje živi!loading...