Ispijanje alkohola je možda jedna od poslednjih velikih misterija čovečanstva koju je tim istraživača pokušao da razreši. Zaista, zašto je čovek počeo da pije alkohol?
– Svi aspekti modernog načina života, od bola u leđima do preteranog konzumiranja šećera, rezultat su istorije ljudske evolucije – naveo je paleontogenetičar Metju Karigen, vođa istraživanja i profesor na koledžu Santa Fe, na Floridi.
– Pokušali smo da saznamo više o odnosu čoveka i etanola, psihotrop supstance koja se nalazi u svim alkoholnim pićima – rekao je on, prenela je američka televizija NBC.
Kako bi ustanovili kada je čovek stekao sposobnost da probavlja alkohol, naučnici su izvršili modelizaciju enzima ADH4, jednog od sastojaka u probavnom traktu koji omogućuje metabolizaciju etanola.
Oni su otkrili da je enzim naglo mutirao kada su naši preci promenili način života, tj. kada su sa drveća sišli na zemlju.
Foto: Nicolle Rager Fuller, National Science Foundation
Prilikom teških vremena, kada je hrana bila oskudna, stekli su običaj da jedu prezrelo voće u kojima je fermentacijom došlo do proizvodnje alkohola.
– Mislimo da je etanol jednostavno bio njihov ‘prinudni’ izbor’. Da su naši preci mogli da biraju između trulog i zdravog voća, svakako bi izabrali ovo drugo – ističe Karigen.
Jedan od interesantnih zaključaka studije odnosi se na zavisnost od alkohola: ako alkoholičare privlači piće to je možda s toga što je metabolizacija etanola nekada davno predstavljala korisnu stvar za preživljavanje.
Sve u svemu, ispada da je ispijanje alkohola rezultat davnašnjeg sakupljanja gnjilog voća u nedostatku bolje hrane. Ako je ovo tačno, čovek je razvio sposobnost da pije alkohol pre 10 miliona godina!