Ozloglašeni engleski kralj Ričard III jeo je ždralove i čaplje i zalivao ih je sa decilitrima vina. Iako je njegova vladavina trajala svega dve godine, kralj je iskoristio to vreme da bi do maksimuma uživao u lepim stvarima u životu, pokazala je nova studija.
Monarh, koga je Vilijam Šekspir opisao kao „otrovnu žabu krastaču” i makijavelističkog zlikovca koji je ubistvima prokrčio put do trona, voleo je da dobro pojede i popije.
Dolazak na tron 1483. proslavio je orgijom „ića i pića” na kojoj su služene ogromne količine pića i egzotičnih jela, uključujući labudove i čaplje.
Stručnjaci Britanskog geološkog društva i Univerziteta Lester svoja otkrića predstaviće u novom dokumentarcu koji će biti prikazan na Kanalu 4.
Rekonstrukcija izgleda kralja Ričarda III, Foto: Beta
Vladavina Ričarda trećeg prekinuta je bitkom kod Bosvorta 1485. gde je poginuo. Više od 500 godina kasnije, njegovi ostaci pronađeni su na parkingu u Lesteru i otkopani 2012.
Nove tehnologije omogućile su stručnjacima da analizom njegovih kostiju i zuba utvrde kako se hranio, kako je živeo, a Ričardova dijeta bila je „bez premca”.
Pio je oko tri litra vina dnevno poslednje tri godine života, jeo meso, ribu…
Stručnjaci su takođe dokazali i da mu grba na leđima i kriva kičma nisu smetali da jaše i bori se u bici.
Ričard treći bio je poslednji engleski kralj koji je poginuo u borbi i sa njegovom smrću završio se Rat ruža.