BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN: Pozdrav koji znaju i HRIŠĆANI, ali malo ko zna ŠTA ZAISTA ZNAČI

Muslimani širom sveta danas obeležavaju jedan od dva najveća praznika; Kurban-bajram.

AP Photo/Dar Yasin

Kurban-bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje četiri dana i vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana. Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan.

Za vreme ovog praznika muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: 1/3 sirotinji, 1/3 prijateljima i komšijama i 1/3 porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve da zadrži za sebe, ali može i da podeli svo meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, ali ta mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi hteli da ispoštuju ovu dužnost.

Očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trepezu za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Sledi čestitanje, pša odlazak na groblja, a potom se vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Wikipedia/Bilalhassan88

Čestitanje

Bajram se čestita pozdravom “Bajram šerif mubarek olsun“, ali malo ko od nas zna šta ove reči zapravo znače i kako se na njih odgovara.

Reč Bajram je persijskog porekla i znači “praznik”, “šerif” na turskom znači “čestit”, dok na istom tom jeziku “mubarek” znači “blagoslovljen”, a “oslun” – “neka bude”. Dakle, ovaj pozdrav znači – Neka ti je blagoslovljen čestiti praznik.

Odgovor na ovu čestitku glasi “Allah razi olsun“, što znači da ste nekome poželeli da “Allah njime bude zadovoljan”.

“Žrtvovanje Isakovo” – Karavađo, foto: Wikipedia

Istorija

Prema verovanju, oko 2000. godine pre nove ere Bog je na zemlju poslao svog roba na područje Sumera, u grad Uru, kada su se ljudi pokoravali idolima i kipovima. Taj čovek, poslat “sa Istinom u jednoga Boga” bio je Ibrahim (Abraham). Njegov put nije bio lagan, već posut trnjem i teškoćama raznih vrsta, pa tako sve do svoje najviše starosti kada je već gubio nadu, nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Hadzerom.

Wikipedia

Tada su se odlučili na, u to vreme regularan običaj, da nađe ženu koja će mu dati dete. Bila je to njihova sluškinja Sara i od nje rodio se Ishak – praotac arapskog naroda. Ali Ibrahima je čekalo veliko iznenađenje.

Dočekale su ga “trojica” i obavestila da će Hadzera roditi dete na šta se ona nasmejala jer je mislila da je previše stara da rodi, ali rekli su joj da će roditi muško i da će ga nazvati Ismail – od njega će poteći Jevreji.

Ibrahim je tako srećno živeo sve do trenutka kada mu je Bog zapovedio da žrtvuje svog sina Ismaila.

Ibrahim je krenuo da ga posluša, ali kada je Bog video da je Ibrahim spreman da ubije svog prvorođenog sina zarad zapovesti koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umesto Ismaila postavio je ovna kao žrtvu.

Od tog dana, pa sve do sad muslimani izvršavaju zapovest žrtvovanja kurbana, koji je najčešće ovan.