Bio je premijer Velike Britanije u najtežem periodu njene istorije u XX veku – Drugom svetskom ratu. Smatra se jednim od najzaslužnijih ljudi za ishod tog rata i izgled sveta u posleratnim godinama... Vinston Čerčil. Velika Britanija se danas seća kako je izgledala pre 50. godina, tačno na dan smrti svog moćnog premijera.

Da Vinston Čerčil nije došao na vlast u Velikoj Britaniji četrdesetih godina, istorija celog sveta bi bila drugačija. Čovek koga mnogi smatraju najzaslužnijim što Hitler nije pobedio u Drugom svetskom ratu, sahranjen je na današnji dan pre tačno 50 godina.

Njegov pogreb bio je najveće okupljanje državnih predstavnika iz preko 100 zemalja, predsednika država i članova kraljevskih porodica.

Čerčil je bio britanski premijer od 1940-45 i ponovo od 1951-55. Njegova politička karijera obuhvatila je 64 godine, najduža u Britaniji u 20. veku, a bio je jedna od najmarkatnijih političkih ličnosti 20. veka.

Svestan svog lošeg fizičkog i mentalnog stanja Čerčil se povukao sa mesta premijera 1955. godine. Na mestu premijera zamenio ga je Entoni Idn. Penzionerske dane provodio je u Čartvelu i na jugu Francuske.

Godine 1963. predsednik SAD Džon F. Kenedi proglasio je Čerčila za prvog počasnog građanina SAD. Čerčil je bio suviše bolestan da bi prisustvovao ceremoniji u Beloj kući zbog čega su njegov sin i unuk primili nagradu umesto njega.

A onda, 15. januara 1965. godine Čerčil je doživeo još jedan moždani udar koji je ostavio teške posledice. Preminuo je devet dana kasnije 24. januara 1965. godine, tačno 70 godina od dana smrti njegovog oca.

Po njegovoj želji sahranjen je na porodičnoj parceli u dvorištu crkve Sveti Martin u Bledonu blizu Vudstoka nedaleko od mesta njegovog rođenja u Blenhejmu.

 

Britanija odaje počast Vinstonu Čerčilu

Velika Britanija danas obeležava 50. godišnjicu od državne sahrane Vinstona Čercila,
premijera za vreme Drugog svetskog rata.

Britanski premijer Dejvid Kameron prisustvovaće ceremoniji u Parlamentu na kojoj će se podsetiti na Čerčilovo vođstvo za vreme Drugog svetskog rata. Kameron je rekao ranije da Britanija Čerčilu duguje “zahvalnost” i da je on “veliki Britanac” koji ne sme “nikada biti zaboravlljen”.

Kasnije danas brod Hevengor, koji je prevezao Čerčilov kovčeg Temzom na sahrani 1965, ponoviće isti put sa članovima Čerčilove porodice. Kada brod stigne do Vestminsterske palate biće održana specijalna služba i venci će biti položeni u reku.

U Vestminsterskoj opatiji večeras će biti održana ceremonija i biće položeno cveće na zelenu mramornu ploču postavljenu tu u sećanju na Čerčila.

Kameron je još rekao da je 2015. godina u kojoj se sećamo na izuzetan život i dostignuća Visnstona Čerčila, “da mu se ponovo divimo i da ga slavimo i da se zahvalimo za njegovu službu ne samo domovini koju je voleo nego čovečanstvu u celini”.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...