Dan republike – praznik koji je nadživeo državu: Da li se sećate kako smo nekada slavili? (VIDEO)

Raspadom Jugoslavije otišli su u zaborav i NOB i NOR, partizani i komunizam, pioniri i petokrake... pa čak i Tito. Ipak, mnogi su se jutros, dok su se mrznuli čekajući autobus možda ipak setili „onih vremena” kada bi danas bio praznik, a sve mirisalo na radost i slavlje.

Celih šest decenija, 29. novembar, Dan republike, kada je u Jajcu 1943. stvorena nova Jugoslavija, bio je najveći državni praznik. Proslavljao se dva neradna dana, a još ako bi se desilo da „pada” u četvrtak… eto mini odmora!

Danas, kada su u međuvremenu i nastale i nestale dve države, retko ko će se i setiti da su na današnji dan u Jajcu udareni temelji države koju su kasnije milioni Jugoslovena zvali svojom.

Ipak, nije uvek bilo tako…

Bio je to najveći od svih velikih praznika SFRJ – dan koji se slavio uz svečane akademije u svim glavnim gradovima republika. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, a studenti i omladinci partijske knjižice. Od 1964. godine dodeljivana je nagrada AVNOJ-a, najviše priznanje naistaknutijim predstavnicima države.

Praznik Jugonostalgičara

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 29. novembar 1943. kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije sastavljene od šest republika i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. Poništene su odluke jugoslovenske vlade u izgnanstvu, a kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju.

Raspad SFRJ doneo je nezavisnost republikama i neke nove praznike. Od novonastalih država, samo je SRJ nastavila da slavi 29. novembar, ovoga puta skromnije sveden samo na jedan neradan dan.

Kao državni 29. novembar je u Srbiji ukinut tek 2002. Čuveni grb FNRJ iz Jajca, sa šest plamenova, trobojkom i zvezdom petokrakom skinut je u svim prostorijama državne administracije.

Ipak, ima onih kojima 29. i dalje „miriše na praznik”. Ima Jugonostalgičara koji obiđu Kuću cveća, poneko nazdravi za prošlim vremenima, a oni najuporniji možda odu i do Jajca.

Iako danas, za tako nešto moraju „preko grane”.

 

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!