Delo od koga se diže kosa na glavi: Na Harvardu otkrili knjigu napravljenu od ljudske kože (FOTO)

O ovoj knjizi decenijama kruže strašne priče i legende. Ono što je još jezivije je činjenica koju je savremena tehnologija nedavno otkrila - bar deo tih mitova uopšte nije izmišljotina! Ovo jeste knjiga od ljudske kože!

Kažu da je biblioteka univerziteta Harvard jedna od najboljih i najopremljenijih na svetu. Ipak, od ove knjige svima se diže kosa na glavi – delo francuskog pesnika Arsena Husea „Sudbina duše” iz 19. veka ima korice obložene ljudskom kožom!

O ovome se godina sepulisalo, a čitava priča je postala deo urbanih legendi koje se pričaju o ovom mestu. Ipak, nedavno obavljeni testovi su nedvosmisleno potvrdili da je knjiga zaista obložena kožom i to žene iz mentalne ustanove koja je umrla od moždanog udara, piše „Newser”.

– Pažljivim posmatranjem mogu se primetiti čak i pore. Knjiga o ljudskoj duši zaslužuje da ima ljudske korice – napisao je Huse u primerku koji je poklonio prijatelju.

Koliko god ovo danas zvučalo jezivo, autor zapravo nije bio ni najmanje čudan u vreme u kome je napisao ovu posvetu. Naime, povezivanje knjiga ljudskom kožom ili „antropodermičko povezivanje knjiga” bilo je gotovo uobičajena praksa.

Na taj način su se čuvale uspomene o peminulim članovima porodice, a bilo je slučajeva da su čak i ispovesti kriminalaca povremeno povezivane kožom osuđenog.

Testovi u harvardskoj laboratoriji otkrili su da je druga knjiga za koju se sumnjalo da takođe ima korice od ljudske kože, zapravo lažna i da je obložena „običnom” ovčijom kožom.

U posveti ove knjige stoji: „Korice ove knjige su sve što je ostalo od mog dragog prijatelja Džonasa Rajta koji je živ odran u Vavumi 4. avgusta 1632.”