Dok Zapad slavi Noć veštica, Srbi slave dva velika sveca: Znate li koja?

Danas je Noć veštica. Većina će reći da je to amerikanizovani praznik koji preko Zapada ulazi i na naše prostore. Međutim, i srpska pravoslavna crkva danas slavi čak dva praznika! Da li znate koja?

Ljudi u zapadnim zemljama već se nedeljama spremaju za proslavu Noći veštica. Bundeve su već uveliko izdubljene, maske su napravljene, a slatkiši spremljeni.

Međutim, danas je veliki praznik i kod Srba. Možda nije tolikop poznat i svakako ne toliko komercijalizovan, ali danas je krsna slava mnogim domaćinima od Subotice do Prištine.

Svima koji slave Svetog Luku čestitamo!

Pisac jednog od Hrstovih jevanđelja živeo je u 1. veku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine. Ili tako bar misle vernici. Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevađelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere.

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica.

Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: „Ide Luka, eto Vuka”. Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: „Sveti Luka, sneg do kuka”. Zato se valja što pre pripremiti.

Tako bar narod kaže…

Međutim, crkva danas obeležava još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živeo je krajem 18. i početkom 19. veka u Crnoj Gori.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

Iako predstavnici dve različite epohe i Luka i Petar svojim delima zadužili su pravoslavlje. Zato je danas i crveno slovo i ne valja se baviti teškim poslovima.

Tako bar narod kaže…

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...