Forenzički ekspert šokirao svet: Van Gog se nije ubio, UBIJEN JE!

Slavni slikar Vinsent Van Gog je ubijen! Ovo tvrde vodeći stručnjaci za forenziku, koji smatraju da velikan postimpresionizma nije izvršio samoubistvo pucavši u sebe, u polju pšenice, nedaleko od Pariza 1890. godine.

Stručnjak za prostrelne rane dr Vinsent Di Majo pregledao je ponovno dokaze i veruje da slikar nije mogao da se sam upuca u grudi, piše Dejli Mejl.

Pre nego što je došao do ove šokantne tvrdnje Di Majo je pregledao sva svedočanstva iz tog vremena i da ranu koju je Van Gog imao na telu slikar nije mogao da nanese sam sebi.

Prema svedočenju sina Van Gogovog lekara slikareva rana imala je „crno i ljubičasto oivičenje”. Raniji istoričari su smatrali da ljubičasta potiče od modrice koju je napravilo pištolj kojom se slikar ubio, a da je braon deo izazvan opekotinama od baruta.

– U stvari, reč je o potkožnom krvarenju koje je načinio metak i obično se javlja kod ljudi koji žive neko vreme nakon što su upucani. Prisustvo ili odsustvo ovakvih rana ne znači ništa – objašnjava dr Di Majo.

Dakle, ove rane ne dokazuju vreme smrti umetnika, a naučnik u pitanje dovodi i činjenicu da je Van Gog, inače levoruk, upucan u levu stranu grudi.

– Bilo bi ekstremno teško da se neko upuca baš tu koristeći levu ruku. Najlakši način bi bio da palac stavite na oroz, dok ostalim prstima pridržavate pištolj, ali čak i onda bi bilo veoma teško – objašnjava ekspert.

Takođe, da je Van Gogo počinio samoubistvo, imao bi tragove baruta i opekotine na ruci, tvrdi Di Majo.

– Moj medicinski zaključak je da rane na Van Gogovom on nije naneo sam sebi. Drugim rečima, ubijen je – tvrdi Di Majo.

Prema nekim izvorima umetnik je umirao čak 29 sati, samo nekoliko dana nakon što je dobio narudžbenice za nove slike, što takođe ukazuje da nije imao nameru da sebi oduzme život.

Ipak, ovo otvara novo pitanje – ko je onda ubio slavnog slikara?

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!

 

 

 

 loading...