FOTO EKSKLUZIVNO Ovako je uhapšen čovek koji je pre Principa trebalo da ubije Franc Ferdinanda

Pre tačno 100 godina u Sarajevu je izvršen atentat koji je zauvek promenio lice Evrope. Ipak, pre nego što je Princip uopšte bio u prilici da puca, zadatak da ubije austrougarskog nadvojvodu imao je jedan drugi revolucionar. Ovo je trenutak njegovog hapšenja.

Nešto pre 10:15 ujutru, na Vidovdan 28. juna 1914. godine kolona od šest automobila se sporo kretala ulicama Sarajeva. U jednom od automobila bio je nadvojvoda Franc Ferdinand, prestolonaslednik Austrougarske i njegova supruga Sofija koji su došli da tog dana nadgledaju vojne manevre u uvek nemirnoj Bosni.

Nedaleko od njih stajao je Nedeljeko Čabrinović, devetnaestogodišnji član Mlade Bosne koji je imao samo jedan zadatak – ubiti okupatora.

Čabrinović je stajao nizvodno od mosta Ćumurije. Bacio je ručnu bombu na kola u kojima se vozio Franc Ferdinand. Mora da je vozač video da nešto leti ka njima jer je ubrzap. Bomba koja je trebalo da eksplodira 10 sekundi po aktiviranju pala je na sledeće vozilo u koloni. Prilikom eksplozije lakše je ranila pukovnika Eriha fon Mericija i grofa Boz-Valdeka.

U sveopštoj gužvi koja je nastala, ostali zaverenici su napustili svoja mesta jer su pomislili da je atentat uspeo. Kako bi izbegao hapšenje, Čabrinović je progutao kapsulu cijanida i skočio u Miljacku.

Međutim, otrov je zatajio izazvavši samo mučninu i povraćanje, a Miljacka je u to doba godije bila duboka samo oko 10 centimetara. Tako je Nedeljko Čabrinović uhapšen, a ovo je fotografija na kojoj je zabeležen taj trenutak:

Čabrinoviću i ostalim atentatorima organizovano je suđenje. Kao i većina pripadnika Mlade Bosne, i njega je činjenica da je ima manjeod 20 godina spasla smrtne kazne. Osuđen je na 20 godina strogog zatvora.

Umro je u zatvoru u Terezin u Češkoj ne dočekavši slobodu.loading...