FOTO: Možete li da pogodite čiji je ovo pasoš?

Ozbiljno lice sa slike pripada jednom od najslavnijih pisaca dvadesetog veka i dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Da li ga prepoznajete?

Ako niste znali, na fotografiji je Ernest Hemingvej.

Hemingvej je bio strastven svetski putnik, a na putovanja je obavezno nosio tri stvari: udice, pušku i pisaću mašinu. Fizički snažan, radoznao i žedan života, obišao je Evropu, Ameriku, Kinu, Afriku, a živeo je u Parizu, Ki Vestu, Havani.

 

 

Aktivno je učestvovao u Prvom svetskom ratu, grčko-turskom ratu, Španskom građanskom ratu i Drugom svetskom ratu. Bio je ratni dopisnik ali i borac, što mu je omogućilo da stekne ogromno iskustvo i skupi solidnu građu za svoje pisanje.

Hemingvej je voleo intenzivno življenje koje je podrazumevalo putovanja, lov, koridu, piće, žene. Istovremeno je putovao, ratovao, uživao u lepotama života i neprekidno pisao. Hemingvej se oglasio kao pisac u Parizu.

Kada se iz rata vratio u Ameriku, fizički i psihički ranjen na italijanskom ratištu, nije mogao da se smiri. Ugovorio je dopisnički rad za jedan američki list, oženio se i vratio se u Pariz, koji je u to vreme bio središte književnog i kulturnog života starog kontinenta.

Hemingvej dobio Pulicerovu nagradu 1953. godine za svoj roman „Starac i more”, kako i Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine.