Gavrilo Princip, moj stric: Živeo je za ideale, ali nije bio heroj

Pucanj koji je 28. juna 1914. godine odjeknuo Sarajevom nije bio pucanj u slobodu, već u okupatora, kaže za portal Kliks Nikola Princip kome je Gavrilo Princip bio stric.

Nikola Princip (79) i njegova porodica danas žive na Sokocu, blizu Sarajeva.

Uspomenu na rođaka Gavrila brižno čuvaju, a njemu u čast će 28. juna, na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata, svečano otvoriti rodnu kuću u Bosanskom Grahovu gde je Gavrlio Princip rođen 25. jula 1894.

Gavrilo Princip je bio čovek koji je živeo za ideale, ističe Nikola Princip.

– Jako me vređa kada kažu da je Gavrilo bio srpski nacionalista. Mlada Bosna je bila multinacionalna organizacija čiji su članovi bili mladi ljudi, mahom studenti, i Srbi i Hrvati i Muslimani. Svi oni su želeli samo oslobađanje od okupatora i stvaranje zajedničke države južnih Slovena. No, ne mogu reći ni da je Gavrilo bio heroj, jer on je samo bio čovek koji je živeo za svoje ideale i ideale svog naroda – kaže Nikola Princip.

Govoreći o Sarajevskom atentatu, Nikola Princip kaže da „to nije bio pucanj u slobodu, već u okupatora”.

– Gavrilo se zbog toga nikada nije pokajao – kaže on, dodajući da je nakon atentata Gavrilova majka Marija često bila zatvarana, ispitivana, a neretko i pretučena.

Nikola Princip ističe da mu je teško što se i samo pominjanje njegove porodice veže za početak Prvog svetskog rata, jer smatra da atentat nije bio povod i da je rat već uveliko bio isplaniran.

On i njegova porodica i danas žive za ideale svog pretka, a u današnjem dobu to podrazumeva da Bosna i Hercegovina bude zemlja svih njenih naroda, Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih.

Nikola Princip na kraju ističe da on i ostali potomci 28. juna, na godišnjicu atentata u Sarajevu, odlaze u rodno Bosansko Grahovo kako bi svečano otvorili renoviranu kuću Gavrila Principa.

Kuća je dva puta uništavana, a u poslednjem ratu u BiH je zauvek uništena sva zaostavština Gavrila Principa, ostao je samo kamen na kojem je Gavrilo uklesao svoje inicijale kada je imao 13 godina.