Generacije mu duguju sate dobrog provoda i zabave, ali da li znate ko je bio Din Paul Kroketi?

Američki filmski glumac, pevač i zabavljač Din Martin, rođen je na današnji dan 1917. godine na granici između američkih država Zapadne Virdžinije i Ohaja.

Roditelji Dina Paula Kroketija, kako mu glasi pravo ime, bili su rođeni Italijani pa je on do pete godine pričao samo italijanski. Zbog toga je njegov izgovor engleskog jezika bio „razvučen” pa su mnogi mislili da je južnjačkog porekla.

Martin se tokom svoje mladosti bavio različitim poslovima. U 15. godini postao je bokser sa nadimakom „Kid Kroket”. Međutim zbog neisplativosti tog posla napustio ga je.

Bio je i pomoćnik oko ruleta, krupije, računovođa…

Nakon toga počeo je da peva u lokalnim grupama, pod pseudonimom Dino Martini po tada čuvenom tenoru Metropoliten opere – Ninu Martiniju. Tu mu je glas bio primećen, pa je dobio i pravi angažman. Do 1946. godine, Martin je relativno dobro zarađivao kao pevač u noćnim klubovima istočne američke obale.

Njegova sudbina se promenila kada je sreo komičara Džerija Luisa u Njujorku. Postali su nerazdvojni prijatelji, počeli su da nastupaju zajedno i formirali su muzičko-komičarski tim.

Pojavili su se na radiju 1949. godine iste godine kad su potpisali i ugovor za Paramount, za film „My Friend Irma”.

Filmski uspeh ova dva čoveka bio je ogroman. Do tada nije viđen par kao Martin i Luis.

Bili su među najtraženijim umetnicima u Americi ranih pedestih godina, ali popularnost i pritisak javnosti su uzeli danak. Rastali su se 1956. godine, deset godina nakon njihovog prvog zvaničnog pojavljivanja.

Ikona popularne muzike pedesetih i šezdesetih godina, glumac i komičar Din Martin, poznat je i po hit pesmama, kao što su „Memories Are Made Of This”, „That’s Amore”, „Everybody Loves Somebody”, „Mambo Italiano”, „Sway”, „Volare” i „Ain’t That A Kick In The Head?”

Elvis Prisli je kazao da je Martin uticao i na njega i da je pesmu „Love Me Tender” pevao njegovim stilom.

Šezdesetih godina prošlog veka Martin je na NBC televiziji lansirao svoj nedeljni šou „The Dean Martin Show”, gde se predstavio kao lenji, bezbrižni pijanac kome sve polazi za rukom. Ta emisija je bila među deset najgledanijih, a glumac je dobio reputaciju pijanca iako je u privatnom životu bio suprotnost.

Martinov život je, osamdesetih godina, počeo da ide nizbrdo pošto mu je sin poginuo u avionskoj nesreći. On je bio i veoma bolestan i nikad oporavljen od tog gubitka. Kao dugogodišnjem pasioniranom pušaču, pluća su mu obolela, a u septembru 1993. dijagnostikovan mu je rak.

Lekari su predlagali operaciju kako bi mu produžili život, ali je on to odbio.

Međutim, 1995. godine, stigla ga je i Alchajmerova bolest.

Umro je 25. decembra 1995. godine. Svetla čuvene ulice, Las Vegas Strip, tada su pogašena njemu u slavu, a u Las Vegasu je jedna ulica nazvana po njemu.