Grobnica koja ne prestaje da zapanjuje: Ovde možda ima još skeleta! (FOTO)

Ogromna humka u antičkom gradu Amfipolisu, na severu Grčke, mogla bi da sadrži više grobova, rekli su u subotu grčki zvaničnici.

Ministar kulture Grčke Kostas Tasulas rekao je novinarima da su arheolozi počeli drugu fazu iskopavanja najveće humke do sada nađene u Grčkoj, obima od čak pola kilometra, koja potiče iz doba vladavine Aleksandra Velikog – iz drugog dela četvrtog veka pre nove ere.

Prema rečima ministra, traga se za novim grobnim prostorijama, ispod veličanstvene grobnice iz doba drevne države Makedonije. Ta već otkopana grobnica ima tri prostorije, a otkrivena je avgusta ove godine.

Tasulas je rekao da treba još mnogo vremena da bi se ispitali nalazi iz prve faze iskopavanja. Stručnjaci će pokušati da identifikuju pol i uzrast osobe čiji je skelet nađen, ali upozoravaju da njen identitet možda nikada neće biti utvrđen.

Uz to, arheolozi čiste višebojne freske u unutrašnjosti grobnice za šta će im trebati meseci. Na tim freskama, na stubovima grobnice, prikazani su svakodnevni život, izgleda i neki konkretni ljudi, kao i predmeti koje su oni koristili, rekao je ministar. Te slike mogu pomoći da se utvrdi ko je sahranjen u grobu u kojem su nađene kosti.

Stručnjaci Univerziteta u Solunu treba da tomografskom tehnikom snimanja utvrde šta je sve u blizini otkrivene grobnice. Od avgusta kada su arheolozi ušli u unutrašnjost ogromne humke, obima 500 metara, otkopali su i dve velike sedeće sfinge na namerno zatrpanom ulazu, a u unutrašnjosti našli karijatide više od dva metra, i veliki mozaik koji je gotovo netaknut, a koji je, kažu stručnjaci, jedinstven u istoriji antike. Ima naznaka da je grobnica koja je verovatno bila puna dragocenosti, opljačkana još u davna vremena, ne dugo posle perioda u kojem je sagrađena i brižljivo zatrpana da bi bila zaštićena.

Nagađa se da je u glavnim prostorijama sahranjen neko od bliskih rođaka Aleksandra Makedonskog, ili neko od njegovih najvažnijih vojskovođa. Utihnula je prvobitna pretpostavka da bi to mogao biti čak i grob samog Aleksandra Velikog za koga se pozudano ne zna gde je sahranjen.loading...