Kopali za autoput, a pronašli… Pogledajte šta je sve iskopano na trasi Koridora 10

Na lokalitetu Mala Kopašnica iz perioda od 2. do 4. veka nove ere, na trasi Koridora 10 kod Grdelice, nastavljena su arheološka iskopavanja.

Istraživač saradnik beogradskog Arheološkog instituta Sonja Stamenković rekla je Tanjugu da se trasa Koridora 10 nedaleko od Grdeličke klisure podudara sa rimskim vojničkim putem i srednjevekovnim „carskim drumom”.

Ona je objasnila da su iskopavanja prekinuta 2012. godine, ali su pre nekoliko dana nastavljena, kako bi se završila pre izgradnje deonice autoputa.

– Reč je o rimskom naselju gde je živelo autohtono stanovništvo u periodu od 2. do 4. veka. U pitanju su zaštitna arheološka istraživanja. Lokalitet je Carski drum, periferija rimskog naselja i deo nekropole i to sad istražujemo. Upravo na ovom prostoru gde se gradi savremeni autoput i gde je prolazio ‘carski drum’, pronašli smo ostatke rimskog puta i naselja – objašnjava Stamenković.

Ostatak ‘Carskog druma’, Foto: Wikipedia

Na lokalitetu je angažovano oko 50 radnika. Pored velikog broja grobova iz rimskog perioda, pronađeni su delovi keramičkih posuda i novac. Grobovi su pronađeni na dubini od 40 centimetara.

Sonja Stamenković kaže da rade ubrzano kako ne bi ugrozili radove na Koridoru 10, jer je planirano da preko dela lokaliteta pređe nova trasa autoputa. ,

– Mi se nekako sad pomažemo, jer izvođači radova na autoputu i arheolozi rade zajedno na istom terenu. Pratimo te njihove radove i trudimo se da ne usporimo izgradnju auto-puta i nadam se da ćemo sve završiti kako je i planirano. Kad mi završimo tu će proći novi autoput – rekla je ona.

Prema oceni arheologa, lokalitet Mala Kopašnica ima veliki značaj, ali je najveći problem što se centralni deo rimskog naselja nalazi ispod kuća i pomoćnih zgrada današnjeg sela. Prva iskopavanja na tom lokalitetu arheolozi su obavili još pre 53 godine, kada su u Maloj Kopašnici prvi put u Srbiji pronašli etažne grobove iz rimskog perioda.