Kratka istorija donjeg veša: Egipćanke i hipi devojke nisu nosile grudnjak

Predstavljamo vam kratak pregled istorije mode. Evo kako se donji veš menjao tokom godina.

Stare Egipćanke, 3000 g. pr. Kr.

Jedna je činjenica zajednička starim Egipćankam i hipi devojkama iz šezdesetih godina – nisu nosile grudnjake. Sluge su se oblačile samo do pojasa, dok su imućni imali tu privilegiju da celo telo pokrivaju dugačkim tunikama.

Korseti iz pakla, 1890.

Korseti, često nazivani rubljem iz pakla, postali su popularni tokom 16. i 17. veka u Francuskoj. Oni su toliko stezali torzo da su često izazivali pobačaje, iskrivljavali organe i krivili rebra. To je bila cena lepote.

Svileno rublje, 1920.

Korseti koji užasno stežu i krive delove tela postali su prošlost. Donje rublje postalo je manje ženstveno i manje ograničavajuće. Tkanina je postala mekša i udobnija te je pokrivala noge do listova.

Wonderbra, 1990.

Wonderbra grudnjak predstavljao je pravu revoluciju zbog svoje mogućnosti da podigne i vizualno poveća grudi. Kakav spas za svaku tinejdžerku, nesigurnu u svoj izgled. Kada se 1994. godine pojavio bilbord na kome Eva Herzigova reklamira ovaj grudnjak, bio je toliko izazovan da je smatran krivcem za većinu saobraćajnih nesreća.

Glamur 21. veka

Novi milenijum predstavlja period u kome donje rublje postaje glamurozno. Na tradicionalnoj reviji “Victoria’s Secret”-a prošle godine predstavljen je grudnjak vredan deset miliona dolara – “Royal Fantasy Bra” ukrašen draguljima.loading...