Mračna strana slavnog pevača: Uživao u osvajanju žena, jednom zaveo i dve sestre

Skoro sto godina posle smrti italijanskog tenora Enrika Karuza, na aukciji u Londonu biće ponuđena ljubavna pisma njegovih ljubavnica po početnoj ceni od 320.000 evra.

Među pismima su i ona koja je Karuzu uputila bogata argentinska naslednica Vina Velaskes i jedna od ljubavnica operskog velikana koji je umro 1921. u 49. godini.

Na aukciji kuće Kristi naći će se i prepiska Karuza sa Adom Đaketi, s kojom je pevač imao jedanaestogodišnju vezu, od 1887, i sa kojom je imao četvoro dece. Ada ga je kasnije ostavila zbog njihovog vozača.

Sa Adinom sestrom Rinom Karuzo je zatim živeo četiri godine, a konačno se oženio Amerikankom Doroti Park Bendžamin, s kojom je imao kćerku.

U pismima na italijanskom, španskom ili francuskom navode se iskustva koje je na sceni imao čuveni tenor. U nekima se poverio i da je pred nastupe imao tremu i da mu je savetovano da za smirenje pije čaj od kamilice.

Karuzo je svoju prepisku i sva dokumenta pred smrt predao jednom prijatelju iz Bostona. U međuvremenu su ti papiri dospeli u ruke sadašnjeg vlasnika, čiji identiet nije otkriven.

Aukcija na kojoj će biti ponuđena Karuzova prepiska biće održana 19. novembra.