Mrtvima za dušu, živima za čast: Zašto se danas obilaze groblja?

Svi koji žive u neposrednoj blizini grobalja danas su verovatno primetili veliku pometnju i neobično mnogo ljudi. U Beograd, čak je i GSP povećao broj vozila koja voze ka grobljima. To je zato što su danas MItrovdanske zadušnice - dan kada Srbi izlaze na groblja i sećaju se svojih mrtvih.

Mitrovdanske ili Jesenje zadušnice praznuju se uvek u subotu pred Mitrovdan. Svako kome je ikada preminuo neko blizak ili drag danas će izaći na groblje ili u crkvi zapaliti sveću i setiti se lepih trenutaka koje su zajedno proveli.

Zadušnice su crkveni praznik koji hrišćani praznuju još od davnih dana i tada se obeležava sećanje na dan odvajanja duše od tela. Tada se posećuju grobovi bližnjih i uznose se molitve Bogu za njih. Uvek padaju u subotu jer je to i inače dan posvećen mrtvima.

Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, iznose mnoga jela.

Foto: Beta

Verovanje je, da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Verovanje kaže da se na groblju valja poslužiti, makar jednim zalogajem. Običaja radi. Jedu rođaci i prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu.

Ovim činom se „ne hrani” pokojnik kako se obično veruje, već je reč o njegovoj duši kojoj je potrebna „hrana” koju će dobiti molitvom. Zbog toga se na zadušnice deli milostinja.

Smatra se da je veliki greh i uvreda mrtvima ako se bilo kome odbije ili otera od groba. Ovo je dan kada su svi jednaki.

Žito, vino i sveće

Iako se na groblje iznose mnogi predmeti i jela, zadušnice ne mogu da prođu bez žita, crnog vina i naravno sveća. Simbolika ovih predmeta je jaka i veoma stara:

Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.

Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: Ja sam svetlost svetu. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.