Neki istraživači su tvrdili da su starosedeoci Uskršnjeg ostvara izumrli nakon što su iscrpili sva prirodna dobra, dok su, po drugima, za njihov nestanak krivi Evropljani koji su doneli bolesti. Nedavno se pojavila nova teorija.

Najnovije istraživanje baca novo svetlo na ovu misteriju: okrutne vremenske prilike na ostrvu, tj. obilne kiše koje su prouzrokovale očajno stanje zemljišta, prouzrokovale su drastično smanjivanje (mada ne i nestajanje) lokalnog stanovništva pre nego što su došli Evropljani 1722. godine, piše Hafington post.

– Rezultati istraživanja su za mene bili prilično iznenađujući. Ukratko, naše istraživanje ne podržava ideju da je civilizacija nestala pre dolaska Evropljana, već da smanjenje populacije ima veze sa okrutnim vremenskim prilikama na ostrvu – rekao je doktor Teng Lejdfogd, profesor antropologije na novozelandskom univerzitetu Oklend.

Naučnici su istraživali stene i alate pronađene na različitim arheološkim nalazištima na ostrvu. Na osnovu toga, mogli su da ustanove kada i na koji način su starosedeoci obrađivali zemlju, odnosno u kom je stanju ona bila.

Šta su istraživači pronašli?

– Iako nemamo sasvim precizne podatke, jasno je da je populacija Uskršnjeg ostrva bila desetkovana pre dolaska Evropljana, a onda su ih bolesti koje su oni doneli gotovo sasvim pokosile – zaključuje Lejdfogd.loading...