Naučnici zapanjili svetsku javnost: Slavni pisac je kriv za diskriminaciju

Britanski naučnici smatraju Vilijama Šekspira odgovornim za diskriminaciju osoba s kožnim oboljenjima zato što se u njegovim delima ismevaju osobe s tim problemima.

Naučnici su na konferenciji Udruženja britanskih dermatologa naveli da poreklo diskriminacije osoba s kožnim oboljenjima leži u Šekspirovim komadima „Kralj Lir” i „Henri IV”.

U pozorišnom komadu „Kralj Lir” monarh ismeva ćerku Goneril zbog fizičkog izgleda, a u „Herniju IV” jedna prostitutka ismeva kožu jednog vojnika.

Za naučnike, najpoznatiji dramski pisac na svetu je pisao dela koja „odražavaju tadašnju opsesiju za savršenom i veoma svetlom kožom”.

– U Londonu su tada harale bolesti kao što su kuga, sifilis i velike boginje. Mnoge bolesti su ostavljale trajne ožiljke na koži. Zbog toga je nesavršena koža postala simbol zaraznih bolesti – izjavila je Ketriona Vuton, koautorka studije o uticaju Šekspira na današnju diskriminaciju kožno obolelih.

Prema njenim rečima, Šekspir je iskoristio taj fenomen kako bi prikazao slabost likova u svojim delima.

– Ta stigmatizacija i danas traje. U svetskoj književnosti i u filmova često se koristi unakaženost kako bi se prikazala nečija zloba ili izdaja – dodala je ona.

Šekspir (1564-1616) se smatra najvećim piscem na engleskom jeziku i jednim od najvećih dramaturga svetske književnosti.