Neverovatan trag srpske istorije: Ovako je Ivo Andrić pisao o Mladoj Bosni i Gavrilu Principu

Među članovima Mlade Bosne bilo je intelektualaca. Jedan od njih, decenijama kasnije postaće jedini srpski Nobelovac, Ivo Andrić. Evo šta je čuveni književnik rekao o svojim saborcima, idealima i Gavrilu Principu, čoveku koji je promenio tok istorije XX veka.

Mlada Bosna je političko-revolucionarna omladinska organizacija, nastala oko 1904. godine, koja se borila protiv okupacije provincije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske, a za njeno pripajanje Srbiji i drugim južnoslovenskim zemljama.

Herojsko žrtvovanje zarad oslobođenja od austrougarske torture, za mladobosance bilo je logično.

Ova na početku idealistička organizacija puna mladih ljudi deceniju kasnije zauvek je ostala zabeležena u istoriji kada je njen član, Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Među članovima Mlade Bosne bilo je intelektualaca koji su se školovali u Beču. Dela Vladimira Gaćinović i nobelovca Ive Andrića, ostavila su značajan pečat u srpskoj književnosti.

U gimnazijskim danima Andrić je bio vatreni pobornik integralnog jugoslovenstva, član Mlade Bosne i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od austrougarske vlasti.

Evo šta je jedini srpski Nobelovac napisao o Mladoj Bosni davne 1934. godine:

„Ne žaleći se i primajući hod događaja i red stvari u ljudskoj sudbini, ne tražeći od novog naraštaja više razumevanja nego što on može da ga ima, mi, iz 1914. godine, upiremo danas jedan drugom pogled u oči i sa žarom, ali i sa tom dubokom melanholijom, tražimo ono naše iz 1914. godine, što je izgledalo strašno, divno i veliko, kao međa vekova i razdoblja, a što polako nestaje i bledi kao pesma koja se više ne peva ili jezik koji se sve manje govori.

Ali, između sebe, gledajući jedan drugom u zenice koje su videle čuda, prava čuda, i ostale i dalje žive da gledaju ovo svakodnevno sunce, mi podležemo uvek neodoljivom, za nas večnom čaru tih godina. Tada mi opet dobivamo krila i okrilje patnje i žrtve savladanog straha i prežaljene mladosti.

I dok nas traje, mi ćemo u sebi deliti svet po tome na kojoj je ko strani bio i čime se zaklinjao 1914. godine. Jer to leto, leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina”.

* Navedeno prema prilogu RTS-a „Mlada Bosna i Crna ruka”