NIJE LAKO BITI GENIJE: Pet Da Vinčijevih izuma koji su bili ispred svog vremena

Leonardo da Vinči najveću slavu je stekao zahvaljujući izvanrednim slikama, poput “Mona Lize” i “Poslednje večere”, ali je ovaj renesansni čovek bio mnogo više od izuzetnog slikara.

Da Vinči je bio i vrlo kreativan inovator, a svoje ideje skicirao je u sveskama, od kojih je većina sačuvana posle njegove smrti 1519. godine, piše „Live Science”.

Iako nema dokaza da je bilo koja od da Vinčijevih sprava bila sagrađena tokom njegovog života, nacrti koje je napravio su u najmanju ruku revolucionarni.

Predstavljamo vam najveće da Vinčijeve izume, koji su zaista bili „ispred svog vremena”:
Leteća mašina

Na stotine stranica u da Vinčijevom dnevniku odnosi se na čovekovu (ne)sposobnost letenja. Njegovi nacrti za takozvanu leteću mašinu, osmišljeni su na osnovu anatomije ptica i slepih miševa.

Uređaj nikad nije napravljen, a i da jeste, verovatno ne bi bio uspešan. Naime, mašina nije imala motor, pa je nejasno kako bi uopšte uspela da se odvoji od zemlje. Takođe, upitno je da li bi krila, koja bi “pilot” ručno pomerao ležeći unutar letelice, zaista funcionisala kako je da Vinči očekivao.
Oklopno vozilo

Jedan od njegovih najbogatijih mecena bio je Ludoviko Sforca, tadašnji vojvoda milanski, koji je na kraju 15. veka morao da se brani od francuske vojske. Kako bi stekao naklonost Sforce, da Vinči je dizajnirao niz raznih instrumenata i oružja, među kojima je bilo i oklopno vozilo.

Reč je o kabini na ljudski pogon pokrivenoj metalnim pločama, sa prorezima kroz koje bi italijanski vojnici mogli da pucaju, a da ne budu pogođeni od neprijateljskih snaga.

Poput leteće mašine, da Vinčijevo oklopno vozilo nikad nije sagrađeno, ali je u daleko drugačijem obliku stvoreno 400 godina kasnije tokom Prvog svetskog rata.
Ronilačko odelo

Da Vinči nije bio prvi pronalazač koji je dizajnirao odelo za disanje pod vodom. Ipak, njegov nacrt je definitivno jedan od najbolje osmišljenih u to vreme.

Sačinjeno od kože, njegovo ronilačko odelo sastojalo se od jakne, pantalona i maske sa staklenim naočarima. Prema njegovim beleškama, vazduh bi se zadržavao u kožnoj jakni i omogućavao disanje pod vodom.

Takođe, on je mislio i na neke druge potrebe pod vodom, pa je predvideo i poseban kontejner za urin.
Mitraljez

Da Vinči je dizajnirao oružje, koje po mnogo čemu, liči na savremeni mitraljez. Reč je o neobičnoj napravi sačinjenoj od 33 male puške montirane na ram koji se okreće. Strelac prelazi s jedne na drugu pušku gotovo u trenutku.

Iako nije automatsko, ovo oružje bi svakako donelo značajan pomak u artiljeriji renesanse. Ipak, nikad nije sagrađeno.
Čovekoliki robot

Mnogi da Vinčijevi izumi bili su “pre svog vremena”, ali je dizajn za čovekolikog robota zaista futuristički.

Pod Sforcinim patronatom, da Vinči je osmislio “robota viteza” koji bi mogao da pomera ruke, vrat, pa čak i otvara i zatvara usta.

Ova čudna lutka bila je prepuna kablova, a njom se upravljalo čekrkom. Njegovi nacrti pronađeni su tek 450 godina kasnije, a robotičar Mark Roshajm napravio je radni model da Vinčijevog viteza 2002.