NISKI UDARCI: Ovo je FBI poručio Martinu Luteru Kingu u ‘oproštajnom pismu’

Istoričarka sa Univerziteta Jejl pronašla je originalnu verziju FBI-jevog neslavnog 'oproštajnog pisma', koje je poslato dr Martinu Luteru Kingu.

Navedeno pismo bilo je pokušaj tadašnjeg šefa FBI-ja J. Edgara Huvera da uznemiri vođu pokreta za ljudska prava u SAD, samo nekoliko dana pre nego što je Martin Luter King dobio Nobelovu nagradu za mir 1964. godine.

U pismu se Kingu pretilo iznošenjem u javnost njegovih vanbračnih aktivnosti i bio je nagovaran da sam sebi oduzme život.

„Za tebe postoji samo jedan put. Bolje ti je da ga uzmeš pre nego što za tvoju prljavu i abnormalnu sliku dozna nacija”, stoji u pismu, koje prenosi Dejli Mejl.

King je već otišao za Norvešku u trenutku kad je pismo stiglo na njegovu adresu, pa ga je otvorila njegova supruga Koreta.

Pismo je već bilo objavljivano i pre, ali ono što je posebno kod ove kopije tog pisma jeste da je necenzurirana.

– Iznenadila sam se da sam pronašla punu, necenzurisanu verziju pisma među njegovim dokumentima u nacinalnom arhivu –  rekla je Beveri Gejdž, istoričarka sa Jejla.

Huver je mrzeo Kinga do te mere da ga je klasifikovao kao „najopasnijeg i najefikasnijeg crnačkog vođu u SAD”.

Pismo koje mu je bilo upućeno iz FBI-ja pisano je na pisaćoj mašini, a autor se predstavljao kao pripadnik američke crnačke zajednice.

„King, pogledaj u svoje srce. Znaš da si potpuni prevarant i velika pretnja za nas crnce”, stoji u pismu.

Pismo je napisao FBI-jev agent Vilijam Salivan i u njemu je namerno pravio gramatičke greške, kako bi ono bilo što „uverljivije”. U pismu se tražilo da King oduzme sebi život u roku od 34 dana, odnosno na dan kad bi trebalo da primi Nobelovu nagradu za mir.