O svom neverovatnom junaštvu je ćutao godinama, a onda je zadivio ceo svet

Jedan od heroja iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, na Dan D, Amerikanac Volter Elers umro je u 93. godini u Kaliforniji pošto su mu otkazali bubrezi, rekla je za agenciju AP njegova supruga Doroti.

On je ostao upamćen po izuzetnoj hrabrosti, za koju je odllikovan Medaljom časti, jer je uništio dva nemačka mitraljeska gnezda i spasio nebrojene živote savezničkih vojnika.

U to vreme 23-godišnji narednik, Elers se probio kroz neprijateljsku vatru i ubio sedam nemačkih vojnika, još nekoliko uspeo da natera u beg, prekinuvši tako mitraljesku paljbu na savezničke vojnike.

On je, takođe, jednog ranjenog saborca odvukao do bezbednog skrovišta, pri čemu je pogođen u leđa.

Uprkos tome, godinama posle, Elers je retko pričao o ratnim dostignućima, sve dok u javnost nije dospela vest da je dobio Medalju časti za svoje herojstvo, što mu je omogućilo da bude pozivan na svaku predsedničku inauguraciju od mandata Dvajta Ajzenhauera.

Vest o Elersovoj smrti u prošli četvrtak, juče je agenciji AP prenela njegova supruga.

Posle Elersove smrti, ostalo je živo još samo sedam ratnih veterana – dobitnika Medalje časti za herojska dela u Drugom svetskom ratu. Njegova žena je potvrdila da se Elers nikada nije hvalio Medaljom časti.

– Nosim je za sve one koji se nisu vratili kući – rekao je jednom prilikom Elers, čiji je brat Roland poginuo tokom iskrcavanja u Normandiji.

– On bi vam uvek rekao da je njegov brat, koji je poginuo na Dan D bio njegov heroj – rekla je Elersova supruga.

Dva brata su se zajedno prijavili u vojsku 1940. i učestvovala su u brojnim invazijama od Severne Afrike i Italije, do iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. Dan pre, njihovi pretpostavljeni su rekli da će ih razdvojiti, kako bi povećali mogućnost da bar jedan preživi.

Kada su se iskrcali u Normandiji pod teškom nemačkom paljbom, Elers je uspeo da odvede svoju grupu vojnika do skloništa na plaži. Njegov brat koji je bio u drugom čamcu poginuo je.loading...