Tim istraživača sa Anglia Raskin univerzieta analizirao je drevne mesopotamske tekstove u kojima su zabeležena svedočenja vojnika koja se u potpunosti poklapaju sa modernom dijagnozom PTSP-a.

Naučnici su pronašli dokaz da su ratnici patili od post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) još daleke 1300. p.n.e.

Prof Džejmi Haker Hjuz, bivši konsultant i klinički psiholog britanskog ministarstva odbrane, rekao je da se dosad verovalo da je prvi opis PTSP-a dao grčki istoričar Herodot.

O atinskom ratniku Epizelosu koji se borio u Maratonskoj bici 490. p.n.e, antički istoričar piše: „Iznenada je izgubio vid, mada ničim nije bio dotaknut”.

U studiji „Ništa novo pod suncem”, prof Hjuz tvrdi da postoje opisi ovog poremećaja u drevnim mesopotamskim spisima koji potiču iz perioda između 1300. p.n.e. i 609.

U to doba, muškarci su provodili godinu dana na izgradnji puteva, mostova i drugih građevina kako bi očvrsnuli, a zatim bi isto toliko vremena proveli u ratu, nakon čega bi im bilo dopušteno da 12 meseci budu sa svojom porodicom, a onda bi započeli ceo ciklus iz početka.

U izjavi za BBC, prof Hjuz kaže da simptomi koji su se javljali kod ovih asirijskih vojnika jasno ukazuju na ono što danas nazivamo post traumatskim stresnim poremećajem.

– Oni opisuju kako čuju i vide duhove ljudi koje su ubili u bici, a to je upravo ono o čemu svedoče današnji vojnici koji su iskusili borbu prsa u prsa – naveo je britanski naučnik.

Dijagnoza PTSP-a prvi put je uspostavljena nakon Vijetnamskog rata.

– Od kada postoji ljudska civilizacija i od kada se vode ratovi, postoji i post traumatski stresni sindrom. To nije nikakvo otkriće 21. veka – zaključio je prof Hjuz.loading...