Otkriven redak primerak ‘Majn Kampf-a’ sa Hitlerovim potpisom

Redak dvotomni primerak „Majn kampfa" (Mein Kampf) Adolfa Hitlera s njegovim potpisom ponuđen na aukciji preko interneta mogao bi dostići cenu od preko 20.000 dolara.

Nejt Senders, vlasnik aukcijske kuće u Los Anđelsu, rekao je da bi te knjige koja bi danas mogle biti prodate, Hitler dao Jozefu Baueru, jednom od svojih prvih sledbenika koji je učestvovao u takozvanom Pivskom puču 1923. godine u Minhenu.

Hitler je uhapšen zbog pokušaja da silom dođe na vlast, a tokom boravka u zatvoru je Rudolfu Hesu izdiktirao autobiografiju i antisemitski pamflet „Majn kampf”.

Na koricama oba toma ponuđena na aukciji nalaze se potpisi Hitlera s porukom prijatelju za božićne praznike.

Senders je rekao da su primerci „Majn kampfa” iz 1930-ih uobičajeni pošto su bili popularan poklon za venčanje u nacističkoj Nemačkoj, ali da su potpisane kopije retke.

Prodaja stvari povezanih s nacizmom je zabranjena u mnogim evropskim zemljama.

Senders, s druge strane, brani prodaju takvih predmeta, navodeći da su kupci većinom zaljubljenici u vojnu istoriju.

– Isti ljudi koje skupljaju stvari o Adolfu Hitleru sakupljaju i stvari povezane s Džordžom Vasingtonom ili Drugim svetskim ratom ili Džordžom Patonom – rekao je Senders, inače Jevrejin.

On je dodao da postoje rasisti koji skupljaju stvari o Hitleru, ali postoje i Jevreji koji to rade.

Na prodaju i Šperov kaput

Senders prodaje na aukciji i kožni kaput za koji kaže da ga je nosio Albert Šper, glavni Hitlerov arhitekta i ministar u nacističkoj vladi koji je osuđen za Holokaust na Nirnberškom procesu.

Jedan vojnik savezničkih snaga ukrao je jaknu iz dvorca u Nemačkoj zajedno s jednom ogrlicom kao ratni trofej i poklon svojim roditeljima. U džepu jakne je pronađen račun imenovan na Špera.loading...