OTKRIVENA TAJNA STARA 4.000. GODINA: Evo šta piše na misterioznom minojskom disku (FOTO)

Naučnici širom sveta su pokušavali da dešifruju misteriozni „Festski disk“ još od kada je ovaj 4.000 godina star predmet pronađen na Kritu 1908. godine. Međutim, niko nije uspeo da dešifruje misteriozni jezik koji je bio urezan u disk iz doba vrhunsca Minojske civilizacije. Tj. sve do sada...

Dr Garet Ovens koji već godinama proučava ono što voli da zove „prvi minojski CD” uspeo je ne samo da oktrije kako je izgubljeni jezik zvučao već i njegov smisao, piše Hafington post.

– U saradnji sa Džonom Koulmenom, profesorom fonetike sa Oksforda, proveli smo poslednjih 6 godina u pokušajima da dešifrujemo reči na disk – objašnjava Ovens.

Disk se može čitati u spiralnom pravcu, od spoljašnje strane obruča ka unutrašnjoj, a korišćenjem podataka prethodnih studija u vezi sa hijeroglifima sa Krita, naučnici su uspeli da identifikuju tri ključne reči:

– IQEKURJA – što znači „trudna majka” ili „boginja”

– IQE – što znači „majka” i/ili „boginja”. Ova reč se neprestano pojavljuje na disku

– IQEPAJE ili IQE-PHAE – što znači „presvetla majka” ili „boginja”.

Na osnovu ovoga, Oven smatra da se na disku nalazi molitva boginji.

– Sumnjamo na boginju majku skoro ceo jedan vek na osnovu stvari koje mislimo da znamo da su u vezi sa Minojskom civilizacijom, ali je cilj da to lingvistički i pokažemo – zaključio je Ovens.loading...