OTKRIVENA VELIKA TAJNA NASA-e: Hitlerovi nacisti pomogli Americi da prva stigne na Mesec

Godinama su mirno živeli kao 'dobre komšije' prosečnih Amerikanaca, hiljadama kilometara daleko od života koje su uništili. Služeći kao kamen temeljac američke postratne naučne zajednice koja je trebalo da pretekne Sovjete u trci ka Mesecu, stotine nacista radilo je u NASA-i donevši na kraju Americi pobedu u svemirskoj trci. U zamenu za ovo, dobili su svoju slobodu.

Bio je to američki ‘posao veka’: naučnici, akademski radnici i ugledni mislioci zaposleni su od strane američke vlade bez obzira što su imali podebele dosijee pune stravičnih zločina iz nacističke prošlosti, piše Hafington post.

Novinar Njujork Tajmsa Erik Lihblau u svojoj najnovijoj knjizi ‘Nacisti iz susedstva: Kako je Amerika postala raj za Hitlerove ljude’ otkriva da su ovi ljudi bili toliko dragoceni američkoj vladi da ih je uspešno zaštitila od posleratovskog suđenja organizovanog u Nirnbergu.

Jedan od naučnika koji su prvi dobili ‘vizu za Ameriku’ i samim tim oprost za nacističku prošlost bio je Verner fon Braun, kasnije legendarni NASA-in naučnik. U nekom drugom životu, on je nadgledao jednu od Hitlerovih fabrika u kojoj je radilo stotine robova.

Bio je jedan od vodećih stručnjaka za rakete i raketna oružja u nacističkoj Nemačkoj i jedan od konstruktora dalekometnih projektila V-1 i V-2, kojima je 1944. i 1945. godine bombardovana Engleska. Nakon kapitulacije hitlerovske Nemačke, Braun je sa svojom ekipom raketnih stručnjaka jednostavno prešao SAD i nastavio svoj posao. 

Još jedan nacista koji je postao zvezda u SAD bio je i dr Hubertus Strughold. Zbog svog rada na uticaju koji boravak u bestežinskom prostoru ima na ljudsko telo prozvali su ga ocem ‘svemirske medicine’. Tek posle smrte, neko se dosetio da preispita njegovu nacističku prošlost, pa je otkriveno da je učestvovao u stravičnim eksperimentima na ljudima sprovođenim u logoru Dahau.

Pod vođstvom Vernera fon Brauna u SAD-u je sagrađeno nekoliko novih tipova raketa, među kojima i raketa Jupiter C, kojom je 1. februara 1958. godine, lansiran prvi američki satelit Explorer I.

Upravo ovaj naučnik najzaslužniji je za ostvarenje američkog svemirskog programa “Apollo” kojim su Amerikanci sleteli na Mesec. Prema izvorima NASA-e “on je, bez sumnje, najveći raketni naučnik u historiji”. Godine 1975. bivši nacista primio je američku Nacionalnu medalju za nauku.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!