Ovde počiva vampir: Posle šest vekova otkriven grob grofa Drakule (FOTO+VIDEO)

Njegova vladavina bila je obeležena strahom i terorom, a senka zla godinama se nadvijala nad krševitim predelom Transilvanije. Ali, ostaci pravog Drakule ne nalaze se u Rumuniji, već u Italiji, pokazuju novootkriveni dokazi.

Za grofa Vlada Cepeša, mnogo poznatijeg kao Drakulu, čije je ime postalo sinonim za stravu i užas širom sveta, vekovima se mislilo da je poginuo u bici. Ipak, posle najnovijih otkrića naučnici sa Univerziteta Talin u Italiji veruju da su otkrili dokaze da je zloglasni grof zapravo godinama bio u zarobljeništvu i da je sahranjen u crkvi u Napulju.

Novootkriveni grob u crkvi Santa Marija la Nova u Napulju, na istom groblju gde počivaju ostaci ćerke i zeta rumunskog grofa, možda pripada upravo grofu Drakuli!

Grob je prekriven simbolima koji pokazuju da je u njega položen nego iz vladajuće porodice, a tu je i reljef zmaja, što je upravo bio simbol Vlada Cepeša.

Za grofa Drakulu se mislio da je poginuo u bici. Njegova ćerka Marija dovedena je na napuljski dvor, među očeve saveznike i na kraju se udala za jednog tamošnjeg plemića.

Teorija koju podupire nedavno otkriće je da je Drakula zapravo godinama bio u zarobljeništvu odakle ga je, plativši otkup, Marija izbavila. On je zatim godinama živeo sa njom i zetom i na kraju je preminuo u Napulju gde je i sahranjen.

– Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama – simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (sr. Cepeš), a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice – kaže istoričar Rafaelo Glini s Univerziteta u Talinu, a prenosi „Dejli mejl”.

Naučnici su uputili molbu lokalnim vlastima kako bi mogli da istraže grob. posle ovoga, trebalo bi da se zna da li je ovo zaista večno prebivalište zloglasnog grofa.

Moćni vladar i mitski vampir

Vlad Cepeš je bio vladar Transilvanije i pripadao je redu Zmaja, grupi koja je bila posvećena sprečavanju prodora Turaka u Evropu. Rođen je 1431. godine. Njegov otac je imao nadimak „Drakul” što znači „Zmaj”, pa je mladi Vlad postao „Drakula” – „sin Zmaja”.

Bio je poznat po surovim metodama u odbrani od Turaka, naročito po nabijanju na kolac, uglavnom osmanlijskih zarobljenika.

Godine 1476. Drakula je nestao u bici. Dok neki izvori tvrde da je poginuo, naučnici iz Italije smatraju da su ga zapravo zatobili turski osvajači.

Ipak, svetsku „slavu” grof Drakula je stekao tek početkom 20. veka kada je poslužio kao inspiracija Bremu Stokeru da stvori lik za svoj roman – zlog vampira i krvopiju, grofa Drakulu.

 

 

 loading...