Ovi kosturi kriju mračnu tajnu čovečanstva: Evo šta je istorija pokušala da zataška

Francuski naučnici u saradnji sa Britanskim muzejom istražuju nešto što bi se moglo pokazati najstarijim rasnim ratom u ljudskoj istoriji još iz vremena od pre 13.000 godina. Sukob se dogodio na kraju pustinje Sahare.

Za većinu kostura postoji uverenje da su bili žrtve napada streličara, koji su koristili strele s kamenim špicom na vrhu. Arheolozi su kosti pronašli u Jebel Sahabi na istočnoj obali Nila u severnom Sudanu pa pretpostavljaju da pripadaju žrtvama nastarijeg i relativno masovnog ljudskog konflikta.

Neki od tih kostura upravo su izloženi trajno u novoj egipatskoj galeriji Britanskog muzeja. Naučnici istog muzeja nameravaju da otkriju više o samim žrtvama, od pola preko bolesti od kojih su možda bolovali do njihove ishrane i uzroka smrti, piše Independent.

Paralelno istraživanje poslednjih nekoliko godina takođe je bacilo novo svetlo na to ko su u rasnom smislu bile žrtve. Istraživanje koje su sproveli univerzitet Džon Mur iz Liverpula, Aljaske i Tulane iz Nju Orleansa, ukazuje da je reč o pripadnicima populacije iz sub-saharskog područja, koji su bili preci modernih Afrikanaca.

Identitet njihovih ubica nešto je teži zadatak za dokučiti. No, zamislivo je da se radilo o ljudima potpuno druge rasne grupe, odnosno severnoafričke/evropske grupe koja je živela na predelu oko Mediterana.

Od ukupno 59 žrtava pronađenih u Jebel Sahabi, ostaci kostura dve žrtve izloženi su u Britanskom muzeju.