PAŽNJA, PAŽNJA, FIRER JE PAO! Poslušajte originalan radijski izveštaj o samoubistvu Adolfa Hitlera

Pre tačno 70 godina, Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Bilo je to početak kraja četvorogodišnje noćne more poznate kao Drugi svetski rat. Evo kako je nemački radio izvestio stanovništvo da veliki vođa više nije sa njima.

 

Nemačka je u maju 1945. godine bila vojno poražena, ali Hitler je odbijao pomisao na predaju ili pregovore. To je dovelo do daljeg ratovanja i razaranja Nemačke. Krajem aprila, Sovjeti su bili pred Berlinom.

Zvanična verzija događaja kaže da je Hitler nešto posle ponoći 29. aprila, završio je diktiranje svog privatnog i političkog testamenta i potom odlučio da se oženi svojom ljubavnicom Evom Braun, sa kojom je bio u vezi bez prekida od 1932. godine.

Samoubistvo su izvršili zajedno, oko 15:30 časova, 30. aprila. Adolf Hitler je zagrizao ampulu cijanida i pucao sebi u glavu, dok je Eva Hitler popila samo otrov. Njihova tela par minuta kasnije iznesena su u dvorište Rajhstaga, polivena sa 200 litara benzina i spaljena.

Nemačka radio stanica istog dana je emitovala vesto o firerovoj smrti. U kratkom izveštaju, stanovništvu se obratio i Karl Denic koga je Hitler proglasio svojim naslednikom na mestu predsednika Nemačke. On je potvrdio da je firer mrtav.

Muškarci i žene Nemačke, vojnici naših oružanih snaga: Naš firer, Adolf Hitler, je pao. Saopštavam ovo sa najdubljim bolom i poštovanjem prema nemačkom narodu. On je rano prepoznao strašnu opasnost koja vreba od boljševizma i posvetio je svoj život borbi protiv njega. Na kraju te borbe, na njegovom ispravnom putu, stajala je herojska smrt u prestonici nemačkog Rajha. Njegov život je bio neprekidna služba Nemačkoj. Njegova aktivnos u borbi protiv boljševičke poplave ticala se ne samo Evrope već celog civilizovanog sveta. Firer je mene odredio da mu budem naslednik. potpuno svestan odgovornosti, preuzimam vođstvo nad nemačkim narodom u ovom sudbonostno trenutku – istakao je Denic u svom obraćnju.

Originali zvučni zapis saopštenja koje je emitovano 30. aprila 1945. godine možete poslušati ovde:

Fotografije i snimci koji prate zvučni zapis su originalni prizore bitke za Berlin i prikazuju šta se u gradu dešavalo u trenutku kada je ova poruka emitovana.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!