Posle skoro 18. vekova armija senki spremna da otkrije svoju POSLEDNJU TAJNU (FOTO)

Oni možda jesu bili nemi, postojani stražari prvog kineskog cara, ali i danas, 18 vekova kasnije mogu da otkriju neke tajne!

Još od kada su prvi put otkriveni 1974. godine Ratnici senki ili Glineni ratnici – ogromna vojska od terakote budu pažnju javnosti zbog svog izgleda, veličine i brojnosti.

Naučnici se od onda pitaju da li je moguće da su svi ratnici rađeni na osnovu stvarnih ljudi ili je jednostavno bila reš o ‘šabolonu’ pa su detalji kao što su frizura, oblik nosa ili ušiju urađeni nasumice kako bi se razlikovali, piše Dejli mejl.

Sada, eksperti su napravili 3D kompijuterske modele statua fokusirajući se na njihove uši jer se ovaj deo čovečijeg tela smatra jedinstvenim skoro kao otisak prsta.

Na osnovu ovih modela, naučnici sada tvrde da je svaki od preko 7.000 vojnika modelovan prema STVARNOJ OSOBI jer nisu pronađena dva ista uha.

– Na osnovu početnog uzorka, armija od terakote izgleda kao serija portreta stvarnih ratnika – izjavio je arheolog Markus Martinon-Tores koji sa svojom ekipom radi na lokalitetu nedaleko od grada Sjen, u provinciji Šensi u Kini.

Inače, Ratnici Senki ili Glineni ratnici predstavljaju kolekciju od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, koja je nađena u grobnici prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga.

Sve skulpture imaju prirodnu veličinu. Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila zakopana zajedno s prvim kineskom carem, Ćin Ši Huangom, koji je ujedinio Kinu 221. p.n.e.

U vreme kad je car Ćin Ši Huangumro i bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim jer se verovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom da zapoveda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji.

Svaka od skulpturi je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro.

Godine 1987. UNESKO ih je proglasio svetskom baštinom.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...