Posle skoro 50 godina pronađene fotografije ubistva Če Gevare: Smrt koju ne biste poželeli nikome (VIDEO)

Gotovo 50 godina od smrti legendarnog latinoameričkog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, jedan španski političar pronašao je neobjavljene fotografije njegovih posmrtnih ostataka u dokumentima španskog misionara preminulog 2012. godine.

Fotografije novinara Frans presa Marka Itena prikazuju Če Gevarino telo u jakni vojnog stila na kojoj se nalaze tragovi zemlje, kao i slike tela odmah posle smrti u oktobru 1967. godine u Boliviji.

Španski misionar Luis Kuartero Lapijeca doneo je te fotografije u Španiju. Pronašao ih je Imanol Artega, njegov nećak, gradski odbornik mesta Rikla na severozapadu Španije.

– Kuartero je doneo fotografije u novembru 1967. godine u Španiju u vreme venčanja mojih roditelja – rekao je Artega i dodao da je misionar pre toga živeo desetak godina u Latinskoj Americi.

Prema njegovim rečima, fotografije mu je dao jedan francuski novinar, u strahu da slike nikada ne budu objavljene, a Kuartero je tada bio jedini Evropljanin koji se vraćao u svoju zemlju.

Mark Iten je bio jedini reporter koji je ovekovečio Če Gevarinu smrt. Čuveni revolucionar, argentinski lekar veoma blizak kubanskom lideru Fidelu Kastru i učesnik kubanske revolucija, uhvaćen je 8. oktobra 1967. godine u Boliviji.

Pogubljen je narednog dana. Sahranili su ga bolivijski vojnici zajedno sa još šest drugih bolivijskih gerilaca. Njegova smrt, u koju je, kako se veruje, bila umešana i američka obaveštajna služba CIA, ostala je do dan danas kontroverzna.

Artega, koji je fotografije pronašao u jednoj kutiji sa slikama o Boliviji, rekao je da uopšte ne namerava da proda slike, već će ih čuvati kao porodično blago.

Reporter Iten, koji je nastavio da putuje i fotografiše, umro je 2012. godine. On je Čeove fotografije poslao Frans presu i sada se nalaze u arhivi francuske novinske agencije, ali su mnoge od njih nestale.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!